Снимка БГНЕС, архив
fallback

Израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че са открили и унищожили тунел, използван от високопоставени лидери на Хамас и за задържане на заложници в главния град Хан Юнис в южната част на Газа, предаде АФП.

Специалните сили са открили по думите им "стратегически подземен тунел", дълъг повече от един километър (малко повече от половин миля), по време на "целенасочено нападение".

Градът - дом на лидера на Хамас в Газа Яхия Синвар - е обект на интензивни бомбардировки през последните седмици, тъй като Израел се опитва да издири организаторите на смъртоносната атака от 7 октомври.

Разпространените от армията снимки показват това, което според нея е "килия за задържане на заложници", с облицовани с плочки стени и стоманени решетки от пода до тавана.

"В този тунел по различно време са били държани около 12 заложници; трима от тях са върнати в Израел, а останалите все още се държат в Газа", се казва в изявлението.

Армията не предостави подробности за това кои заложници са били държани там.

Тунелът, изграден "под сърцето на граждански район", е включвал също така баня, кухня и място за почивка на похитителите и е бил част от "сложен и взаимосвързан подземен лабиринт", се добави в съобщението.

Той е бил използван "за укриване на високопоставени членове на терористичната организация Хамас и за задържане на заложници" и е бил свързан с друг наскоро открит тунел, в който са били държани други пленници, се съобщи в доклада.

Във видеозапис на армията се вижда как специалните сили влизат през малък външен вход в кратер, заобиколен от отломки и изронен бетон, в близост до жилищен комплекс.

Военните показаха и ръчни и гранатометични гранати, които според тях са открили и обезвредили.

При нападението на 7 октомври в южната част на Израел, което доведе до смъртта на около 1160 души, повечето от които цивилни, бяха взети около 250 заложници.

Израел твърди, че в Газа остават 132 заложници, за 29 от които се смята, че са загинали.

"Затворени в тунели под земята, те са изправени пред тъмнината, глада, страха, самотата и сексуалното насилие като тяхна ежедневна реалност", заяви в отделно изявление кампанийната група "Форум на заложниците и изчезналите семейства".

"Ако не ги изведем оттам незабавно, те може да не доживеят и следващия ден", добави тя.

Повече от един милион палестинци са избягали в далечния юг на Газа, за да се спасят от израелските бомбардировки, които са отнели живота на повече от 27 700 души по данни на здравното министерство в управляваната от Хамас Газа.

Израелските военни твърдят, че високопоставени фигури от Хамас са се оттеглили в системата от тунели, която наричат "Метрото на Газа", с входове, умишлено изградени в и около гражданската инфраструктура. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Българин

преди 3 месеца

Гордо и твърдо зад Израел в борбата му с терора!

5

Анонимен

преди 3 месеца

Браво на Палестина и Украйна! Те ни пазят от терористи!

4

Браво

преди 3 месеца

Браво на Израел и Украйна. Те ни пазят от терористи и рашисти. Слава на героите.

fallback