Снимка БГНЕС, архив

Нито една организация не може да "замени или замести" палестинската агенция за бежанците на ООН, чиито служители са замесени в нападенията срещу Израел от 7 октомври, заяви координаторът на ООН за помощ в Газа, предаде АФП.

Няколко държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия и Япония, преустановиха финансирането на агенцията, а намесата на високопоставения служител дойде в момент, когато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се подготвяше да се срещне с държавите донори.

"Няма начин която и да е организация да замени или замести огромния капацитет, структурата на UNRWA - техните способности и познания за населението в Газа", заяви наскоро назначеният координатор Сигрид Кааг, визирайки Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и организация на работата UNRWA.

Агенцията заяви, че е действала незабавно във връзка с обвиненията на Израел, че 12 нейни служители са участвали в нападенията на Хамас, и че намаляването на финансирането ще засегне обикновените палестинци.

Агенцията на ООН отдавна е подложена на критики от страна на Израел, който я обвинява, че системно действа срещу интересите на страната.

След войната Израел се зарече да спре работата на агенцията в Газа.

Безпрецедентната атака на Хамас от 7 октомври доведе до около 1140 смъртни случая, предимно цивилни, в южната част на Израел.

Бойците също така взеха 250 заложници, от които според Израел около 132 души остават в Газа, включително телата на поне 28 души.

Безмилостната военна офанзива на Израел е отнела живота на най-малко 26 751 души в Газа, повечето от които са жени и деца, по данни на здравното министерство на правителството на Хамас на територията. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase