Снимка БГНЕС, архив

Една дузина богати държави спряха през последните дни вноските си в агенцията на ООН за подпомащане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). Те са възмутени, че под прикритието на хуманитарната агенция са участвали в терористичното нападение на "Хамас" над Израел на 7 октомври.

Близо 6 млн. палестински бежанци в Газа, на Западния бряг, в Йордания и Ливан ще останат без две трети от обещаните помощи. Най-големите донори - САЩ, Германия, Япония, Франция, Швейцария, Канада, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Италия, Австралия и Финландия - замразиха над 750 млн. долара, обещани за тази година. Към тях могат да се присъединят и други държави поради излизащите нови шокиращи факти за престъпленията на служителите.

Вестник "Ню Йорк таймс" описва подробно обвиненията срещу 12 служители на агенцията на ООН. Те
са отвлекли израелци, пренесли са боеприпаси и тялото на загинал войник и са участвали в смъртоносното нападение срещу кибуц на 7 октомври, показва правителствен доклад, публикуван късно в неделя. Уличените служители вече са уволнени от ООН.

В доклада се казва, че един от училищните съветници на UNRWA от Хан Юнис в южната част на Газа е "обвинен, че е работил със сина си за отвличането на жена от Израел".

Освен това "един социален работник от Нусейрат, в централната част на Газа, е обвинен, че е помогнал за пренасянето на тялото на загинал израелски войник в Газа, както и за разпределянето на боеприпаси и координирането на превозни средства в деня на нападението", се казва още в доклада.

Трети служител е "описан като участник в клането в кибуц, където загинаха 97 души" - очевидно кибуц Беери, един от най-опустошените на 7 октомври по време на атаката, водена от "Хамас".

Описани са имената, данните и длъжностите в UNRWA на 12-те работници и се твърди, че 10 от тях са членове на терористичната групировка "Хамас", а един принадлежи към Палестинския ислямски джихад.

Според доклада седем от обвиняемите са били учители в училищата на UNRWA, а двама са работили в училищата на различни длъжности. Останалите трима са описани като чиновник, социален работник и управител на склад.

Най-подробните обвинения в досието се отнасят до училищен съветник от Хан Юнис, в южната част на Газа, който е обвинен, че е работил със сина си за отвличането на жена от Израел.

Израелският "Канал 13" съобщи в неделя вечерта, че двама от освободените от Газа израелски заложници са свидетелствали, че са били държани в плен поотделно от работници на UNRWA, понякога в домовете им.

В единия случай заложникът е казал, че дъщерята на похитителя му е заявила, че той е учител от UNWRA, че е бил хранен със закуски, етикетирани и раздавани от агенцията на ООН, и че в крайна сметка е бил преместван от едно място на друго с коли на UNWRA, за да не бъде открит, когато израелските войски са се приближили.

На 7 октомври около 3000 терористи нахлуха през границата в Израел, превзеха военни бази и общини и убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, заклани или застреляни в домовете си и на музикален фестивал. Нападателите също така отведоха 253 заложници в Газа, където около половината от тях остават.

Обвиненията са последните от дългата поредица израелски оплаквания срещу агенцията на ООН, като например, че тя позволява в стотиците си училища да се преподава антиизраелско подстрекателство и че някои от служителите ѝ сътрудничат на "Хамас". През 2018 г. администрацията на Тръмп спря финансирането на агенцията, но президентът Джо Байдън го възстанови.

Поддръжниците на агенцията твърдят, че обвиненията срещу нея целят да омаловажат дългогодишния проблем с бежанците, и нарекоха намаляването на финансирането колективно наказание. Миналата седмица генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини заяви, че ще назначи независима комисия, която да проучи твърденията - както "кое е вярно или невярно", така и "кое е политически мотивирано". Той също така заяви, че обвиненията вредят на и без това напрегнатата дейност на агенцията, пише "Сега".

В Йордания, Ливан, Сирия, Западния бряг и Ивицата Газа има 58 бежански лагера, в които работи UNRWA.

В събота министърът на външните работи Израел Кац заяви, че след войната в Газа органът "трябва да бъде заменен с агенции, посветени на истинския мир и развитие", и призова за оставката на ръководителя на агенцията Лазарини.

Междувременно три дипломатически източника заявиха пред вестник "Израел Хайом", че Ерусалим е разполагал с информацията за работниците от UNRWA от седмици, но се е въздържал да я разпространи публично, защото "в израелската политическа система е имало разбиране, че UNWRA трябва да бъде запазена в Газа, защото тя е единственият функциониращ орган в Газа и без нея хаосът ще бъде още по-голям".

Вестникът твърди, че не е ясно защо UNWRA внезапно е обявила за разследването на своите работници, и предполага, че това е така, защото то е трябвало да бъде публично разкрито в предстоящо изслушване в Конгреса на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase