Снимка: БГНЕС

Британското правителство заяви днес, че "временно спира всяко бъдещо финансиране" на агенцията на ООН за палестинските бежанци, след като Израел обвини няколко служители на агенцията в участие в атаката на Хамас на 7 октомври.

Обединеното кралство е ужасено от обвиненията, че служителите на агенцията са участвали в атаката срещу Израел на 7 октомври“, каза външното министерство. То добави, че помощта ще бъде спряна, докато „прегледаме тези тревожни обвинения“.

По-рано същото направиха, САЩ, Австралия, Канада и Италия. 

Австралийската външна министърка Пени Уонг каза в събота, че е "дълбоко загрижена" от обвиненията срещу агенцията. „Разговаряме с партньори и временно ще спрем изплащането на предстоящото финансиране“, написа тя в платформата X. „Ние приветстваме незабавния отговор, включително прекратяване на договори и започване на разследване, както и обявяването на резултатите от разследване“, добави тя.

Министърът на международното развитие на Канада Ахмед Хюсен обяви в петък, че Отава е "временно спряла всяко допълнително финансиране на агенцията, докато не предприеме задълбочено разследване на тези твърдения". „Ако обвиненията се окажат верни, Канада очаква от агенцията незабавно да предприеме действия срещу онези, които са замесени в терористичните атаки на Хамас.

Тези ходове идват, след като Съединените щати спряха финансирането си за агенцията в петък, заявявайки, че обвиненията са отправени срещу 12 служители, които „може да са били замесени“ в атаката на Хамас, която предизвика войната в Газа.

Самата агенция съобщи в петък, че е уволнила няколко служители, обвинени от Израел за участие в атаката на 7 октомври. Ръководителят на агенцията Филип Лазарини обеща да търси „отговорност, включително чрез наказателно преследване“ на всеки служител, за когото се установи, че е участвал в „терористични актове“.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш обеща да извърши "спешен и всеобхватен независим преглед на агенцията".

По-рано Израел съобщи за решението си да изгони агенцията от Газа след края на войната и се надява на САЩ и други партньори да му помогнат в това начинание. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase