Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Израел е предложил двумесечна пауза в сраженията в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на всички заложници, държани от „Хамас“, съобщи американският портал „Аксиос“, като се позова на двама израелски представители.

Oще по темата
Предложението е предадено чрез катарски и египетски посредници и включва поетапно пускане на всички пленници срещу спиране на огъня за два месеца и освобождаване на неуточнен брой палестински затворници. Освен това израелските сили ще бъдат предислоцирани извън основните градове в анклава, което ще позволи на палестинците да се завърнат в град Газа  и северната част на територията. Според представителите след изтичането на двата месеца операциите на Тел Авив в Ивицата Газа ще бъдат намалени в значителна степен като мащаб и интензивност, предаде БНР.

До момента „Хамас“ настоява за трайно спиране на бойните действия и освобождаване на всички палестински затворници, държани в израелски затвори, за да пусне останалите около 130 заложници.

Израелският 13-ти канал съобщи по-рано, че на среща с близки на пленени израелци премиерът Бенямин Нетаняху е заявил, че Тел Авив е представил свое предложение за освобождаването им, но е отказал да даде каквито и да било подробности. Според медията предложението включва три етапа, като възрастните и жените да бъдат  пуснати първи, следвани от младите мъже, а накрая да бъдат предадени войниците и телата на загиналите. За всеки етап ще има пауза в боевете, а Израел би се съгласил и на намаляване на присъствието си в палестинския анклав.

В същото време продължават и протестите на близки на заложниците, като близо 300 семейства се събраха за поредна вечер край дома на Нетаняху.

Информиран източник пък заяви пред Си Ен Ен, че израелската офанзива в района на втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис, се очаква да продължи още няколко дни.

От своя страна израелският министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир заплаши да напусне поста си, ако Тел Авив прекрати войната. На среща на партията си Бен-Гвир каза, че „ако няма война, няма правителство“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Еврей от Израел

преди 4 месеца

Тези предложения са блъф, за да се успокоят роднините на заложниците.Израел се е заел сериозно да изчисти авгиевите конюшни в Газа и няма никакво намерение за отстъпване.

22

Българин

преди 4 месеца

Ай сектир, ислямистка пропаганда.Калкулаторке, как няма една статия твоя, която да започне с фактите?С факта, че има бебета, деца, жени и старци вече три месеца под земята?Преписваш "сделки", "искания"... безлични думи на безсърдечна слуга на терора.Гнус и срам!

21

Т*еxaсо

преди 4 месеца

Eвpeите понасят неприемливи загуби и затова искат да поспрат боевете. Според армейският им говорител в съседна статия вчера са загинали 21 техни войници, което за дневна база и държава като тяхната не е малко.

fallback