Снимка: архив, БГНЕС

Йеменските бунтовници хути, чиито нападения възпрепятстват морския транспорт през Червено море, гарантират "безопасно преминаване" на китайски и руски кораби по този стратегически маршрут, заяви един от техните лидери Мохамед ал Бухаити, цитиран от Франс прес.

От средата на ноември хутите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив. Те твърдят, че атаките са насочени срещу кораби, пътуващи към Израел или собственост на еврейската държава и се извършват в знак на "солидарност" с палестинците в Ивицата Газа.

Още по темата
САЩ, ключов съюзник на Израел, създадоха коалиция, която да патрулира край бреговете на Йемен и да защитава международното корабоплаване. През последната седмица американската армия, подкрепена в някои случаи от британските ВВС, подложи пет пъти на обстрел обекти на хутите в опит да отслаби военния капацитет на подкрепяното от Иран движение.

"Безумието и идиотизмът на САЩ и Великобритания се обърнаха срещу тях: отсега нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от основните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен", заяви пред руския в. "Известия" Мохамед ал Бухаити, член на политическото ръководство на хутите.

"За другите държави, включително Китай и Русия, корабоплаването в региона не е застрашено. Всъщност ние дори сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби през Червено море", добави той. "Но израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море", подчерта той.

"Целта ни е да увеличим икономическата цена за еврейската държава, за да спре кръвопролитията в Газа", уточни представителят на хутите.

По данни на Международната камара по корабоплаване 12% от световната търговия преминава през Червено море. В резултат на нападенията на хутите застрахователните тарифи се повишиха, което накара големите корабни компании да пренасочат корабите си към южния край на Африка, което удължава и оскъпява транспорта.

През ноември хутите превзеха кораба "Галакси лийдър", собственост на британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, сред които има и българи.

Заложниците са добре, заяви Бухаити, като добави, че движението на хутите се подготвя за различни сценарии, включително американска сухопътна операция в Йемен. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase