Снимка: архив, БГНЕС

Израелски служители в областта на отбраната и бивши високопоставени служители на разузнаването заявиха, че очакват сраженията в Газа да продължат поне една година, което ще доведе до още хиляди цивилни жертви, задълбочаване на хуманитарната криза и продължаване на сериозната заплаха за регионалната стабилност, пише "Гардиън".

Още по темата
На брифинг адмирал Даниел Хагари, говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), заяви, че центърът и южната част на Газа, където сега са съсредоточени военните усилия, са "гъстонаселени и наситени с терористи" с "подземен град от разклоняващи се тунели".

За прочистването на района ще са необходими три месеца, а боевете ще "продължат и през 2024 г.", каза Хагари.

Той заяви, че в северната част на Газа може да се очакват възникващи на различни места и през неравни интервали боеве, както и спорадични изстрелвания на ракети оттам към Израел. Израелските военни твърдят, че са ликвидирали напълно командната мрежа на "Хамас" в северната част на Газа, като в този процес са убили около 8000 бойци в този район, пише "Индипендънт"

Генерал-майор Амос Ядлин, бивш ръководител на военното разузнаване, сравни кампанията в Газа с тази, водена от многонационалната коалиция срещу "Ислямска държава" през 2017 г., която продължи девет месеца. Но оцени ситуацията в Газа като много по-предизвикателна.

"Ще е необходима една година, за да се ликвидира "Хамас"", каза той. "Това не е Шестдневната война [от 1967 г.]. Срокът е дълъг, [крепостите на ИД] Мосул и Ракка не бяха укрепени под земята, а коалицията беше от 85 държави".

Съществува притеснението, че сблъсъците по северната граница на Израел между армията на страната и силите на "Хизбула" може да ескалират до пълномащабна война, което може да разшири битките в региона.

Пристигналият на четвърта визита в близкия изток в рамките на четири месеца държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън също предупреди, че войната на Израел срещу "Хамас" рискува да се разпространи в целия регион.

"Хъфингтън пост" обръща внимание на разговорите, които Блинкън проведе в Доха и Аман. В разговори с емира на Катар и краля на Йордания американският държавен секретар говори за необходимостта Израел да коригира военните си операции, за да се ограничат цивилните жертви и значително да увеличи количеството на хуманитарната помощ, достигаща до Газа, като същевременно подчерта важността на изготвянето на подробни планове за бъдещето след конфликта в палестинския анклав, чиято територия е изпепелена от израелските бомбардировки.

Визитата на Блинкън ще го отведе и в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет, преди да се върне във Вашингтон.

Неотдавнашното засилване на насилието между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула", зачестилите нападения на подкрепяните от Иран йеменски хуси срещу търговското корабоплаване в Червено море и ударите на свързани с Техеран групировки по американските бази в Ирак създават все по-напрегната атмосфера в целия Близък изток.

И "Ню Йорк таймс" предупреждава, че "от Ливан до Червено море назрява по-широк конфликт с Иран". Вестникът посочва, че с марионетките на Техеран, които атакуват, и възобновената му ядрена програма, Иран изправя Запада пред ново предизвикателство – този път с Русия и Китай на негова страна.

"Вашингтон пост" обръща внимание на съдбата на Уаел ад Дахдух, палестински репортер с дългогодишен опит, който загуби съпругата си, няколко от децата си и най-близкия си колега при израелските въздушни удари и обстрел.

Вчера синът му Хамза, който е тръгнал по стъпките му и е станал журналист, беше убит заедно с друг негов колега от "Ал Джазира" Мустафа Турая.

27-годишният Хамза е изпълнявал задача за "Ал Джазира", за която баща му е шеф на бюрото в Газа, когато ударът унищожава колата, в която е пътувал, близо до южния град Рафа, съобщи телевизията.

В бруталната война, в която са загинали близо 23 000 души в Газа, включително десетки журналисти, 53-годишният Уаел ал Дахдух се превърна в символ, а неговата упоритост - в рядък източник на надежда за палестинците, които смятат, че неговата трагедия е ехо на тяхната собствена.

През октомври, когато броят на загиналите в Газа достигна 7000 души, Уаел се оттегли от ефир, научавайки, че съпругата му, двете му деца и малкият му внук са били убити при израелски удар, посочва "Вашингтон пост".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase