Снимка: БГНЕС

Във Витлеем, градът на Западния бряг, където е роден Исус, пеенето на коледни песни е отменено, приказните светлини са затъмнени, а коледното дървото така и не е поставено.

Тази година Коледа ще бъде по-малко празнична, след като църквите в Светите земи поискаха по-тих период на размисъл в знак на признание за страданието, изпитано от хората в Газа. Израелските атаки са убили повече от 17 000 души там след атаките на Хамас, в които живота си изгубиха 1400 израелци на 7 октомври. В лутеранската църква в града сцената на Рождество Христово изобразява дете, заровено в развалините.

"Не можем да празнуваме, когато нашите братя и сестри умират", казва Иса Талиех, гръцкият православен свещеник на църквата "Рождество Христово" - византийската базилика от 4-ти век, в чиято крипта се намира предполагаемото родно място на Христос.

Талиех, 40-годишен палестинец християнин, наскоро научи, че цяло гръцко православно семейство от Газа е било убито от въздушен удар. На Великден той води молебен за новородената им дъщеря, сега се моли за мирното упокоение на бебето. "Те скърбят. Трябва да застанем с тях", каза той.

Витлеем обикновено може да очаква до 150 000 туристи през периода на коледния празник. Този декември обаче няма опашка за влизане в едно от най-свещените места в християнството, пещерата под църквата, където според християните Мария е родила Божия син преди две хиляди години. Стените са окачени с гоблени, за да заглушат прошепнатите молитви на поклонниците - и да ги спрат да издълбават парчета скала за спомен. "Тук е роден Исус", каза Талиех, застанал сам пред олтара, който бележи мястото.

Витлеем е предимно мюсюлмански град, но с 20% християнско население. Църквата "Рождество Христово" се намира в противоположния край на площад "Мангер" на джамията на Омар.

Дори и да няма дърво на площада тази година, Талиех е обещал на трите си деца, че ще има едно у дома.

Посетителите на църквата тази Коледа ще си спомнят едно малко градче, което лежи неподвижно, но през последните седмици бе свидетел на смъртоносни сблъсъци между палестинците и израелските отбранителни сили във Витлеем.

17-годишният Мохамад Али Азия беше прострелян в гърдите по време на нападение срещу бежански лагер в края на града, а трима палестинци, обвинени в откриване на огън срещу израелски контролно-пропускателен пункт, бяха убити миналия месец при нападение, при което шестима израелци бяха ранени.

"Не им е лесно да растат в затвор", каза Талиех. "Всеки път, когато искат да отидат някъде, не им е позволено. Тук няма басейни или детски площадки, на които да ходят."

Има много свободни стаи в хановете на Витлеем - камбаните на Рождество Христово, Домът на мира и хотел Shepherd бяха широко отворени миналия петък, въпреки че нямаше гости, които да влизат или излизат.

57-годишният Зиад Бандак, гръцки православен християнин, който държи магазин за сувенири, предлагащ кръстове от маслиново дърво, икони и комплекти за ясли, каза, че не е правил продажба от 50 дни.

"Седим и играем табла по цял ден", споделя той пред The Times. "Идвам два дни в седмицата, за да не седя вкъщи през цялото време."

Не само туристите остават далеч от Витлеем тази година. Палестинските християни, някои от които живеят само на кратко разстояние с кола, казват, че са твърде уплашени, за да предприемат пътуването.

"Има три или четири контролно-пропускателни пункта между тук и Дженин, така че ще бъде твърде трудно за семейството ми да дойде", споделя 40-годишният Джордж Хадад - францискански монах от размирния град в северната част на Западния бряг, където значителен брой от 260-те палестинци, които са били убити след атаките на 7 октомври. Две деца, на 8 и 15 години, загинаха в Дженин миналата седмица по време на предполагаема стрелба от израелски войници. Видеозапис от камера за видеонаблюдение показва как младо момче колабира, след като очевидно е било простреляно в гърба, докато е бягало. IDF каза, че нейните войски са реагирали на "редица заподозрени", които са хвърлили "експлозивни устройства".

В контекста на такова насилие християните смятаха, че е невъзможно да се веселят както обикновено година. „

В едно от малкото коледни събития, които се провеждат във Витлеем тази година, малка процесия от развяващи знамена скаути посрещнаха пазителя на Светите земи в града миналия петък. Палестинските ученици сформираха развълнуван почетен караул, за да посрещнат Франческо Патън, италианския монах, отговорен за защитата на светите места в Израел и окупираните палестински територии.

Той благослови децата и изнесе послание пред църквата. "Надяваме се, че мирът ще дойде рано", каза той. "Възможно по-рано."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase