Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Във войната между Израел и "Хамас" всеки ден бива убит средно по един журналист или служител в медия, заяви ръководителят на световната организация, представляваща тази професия, и добави, че конфликтът не може да бъде сравнен с никой друг, предаде Асошиейтед прес.

От началото на войната на 7 октомври досега са били убити около 60 журналисти, което вече е близо до броя на журналистите, убити по време на цялата Виетнамска война преди половин век. Други жестоки войни в Близкия изток не са се доближавали до интензивността на настоящата.

"Във война, имам предвид, класическа война, мога да кажа, че в Сирия, в Ирак, в бивша Югославия, не сме виждали такъв вид клане", заяви пред АП Антъни Беланже, генерален секретар на Международната федерация на журналистите. Това продължава и след края на едноседмичното прекратяване на огъня в Газа, добави той. "За съжаление този уикенд – след края на прекратяването на огъня, получихме лоши новини – поне трима или четирима бяха убити", каза още той.

По думите на Беланже организацията скърби за смъртта на около 60 свои колеги, сред които поне 51 палестински, а също и израелски и ливански журналисти. Повечето от тях са били убити по време на израелските бомбардировки в Ивицата Газа. Той каза, че израелски журналисти са били убити и по време на нападението на "Хамас" в Южен Израел, което постави началото на войната.

Генералният секретар на журналистическата организация каза още, че тези числа се основават на всички налични източници, които федерацията използва за своя годишен доклад. Наред с човешките жертви, редакционните помещения на много медийни организации в Газа са били разрушени, каза още Беланже. По негови изчисления преди конфликта в Газа е имало около 1000 журналисти и медийни служители и сега никой от тях не може да се измъкне оттам.

И все пак местните журналисти продължават да си вършат работата насред развалините, заяви Насер Абу Бакер, председател на палестинския журналистически синдикат. "Те загубиха семействата си и продължават да работят", каза той. "Останали са без къщи, но продължават да работят... Без храна, без сигурност за тях, без семействата си. Също така, ако семействата им са все още живи, те не са със семействата си, защото живеят или спят в болниците", добави той.

Беланже заяви, че израелските власти не реагират. "Обадих се на израелското правителство, но те не ми отговориха. И когато преди няколко дни отидох в Палестина, предложих на правителствената пресслужба да направим среща, просто за да се направи последваща проверка на този призив. Но никой не отговаря", каза той.

Израел настоява, че полага всички усилия да избегне убийството на цивилни граждани и обвинява "Хамас", че ги излага на риск, като действа в жилищни райони, посочва АП.

Беланже не смята, че има изгледи обстановката на място скоро да се промени, но заяви, че като ръководител на световната журналистическа мрежа "няма право да бъде песимист".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Българин

преди 5 месеца

Калкулаторке, пак преписваш по диагонал и подвеждаш със заглавието... В Израел няма нито един убит журналист. В Газа има десетки убити терористи на Хамас, с карти на журналисти (от които самите агенции се дистанцираха, след като ги видяха нахлуващи и ликуващи на 7-ми сутринта заедно с "бойците") Зад Израел до пълното военно и политическо унищожение на Хамас!

7

Анонимен

преди 5 месеца

Явно за палестинците журналистите ПГР(Приличат,Говорят и Работят)като евреи, а за израелците журналисите-обратното РГП(Работят,Говорят и Приличат)на палестинци. Като приведеме двете 3 буквени променливи в дроб,Говорят се съкращава по еднаквост на месоположението.Остава че за Палестинците,Израелците са ПР и обратно за Изрелците Палестинците са РП.а децата им нитоГ-т,нитоП-т нито Р-т накога,накому накъде и горките самоК (Мрът) без да са си поиграли с последната им подарена играчка.Бойци мирясайте.

6

Те

преди 5 месеца

Евреите са презрени ционисти и убийци.

fallback