Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново поиска прекратяване на огъня, след като израелските военни разшириха операциите си срещу ислямистката организация "Хамас" в южната част на Ивицата Газа, предаде ДПА.

Още по темата
"Повтарям призива си за трайно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, безусловно и незабавно освобождаване на всички заложници и безпрепятствено и трайно постъпване на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на хората в цялата Ивица Газа", написа той в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър").

Гутериш призова за "истинско хуманитарно прекратяване на огъня" между Израел и "Хамас" и миналата седмица. Хуманитарните организации вече все по-често критикуват действията на израелската армия за това, че изострят страданията на цивилното население, отбелязва ДПА.

Междувременно говорител на израелската армия отрече да е имало пореден пълен срив на телекомуникационните услуги в Ивицата Газа. Говорителят на Израелските сили за отбрана Джонатан Конрикус заяви пред американската телевизия Си Ен Ен, че е успял да гледа на живо палестинска пропаганда в "ТикТок". Журналист от Си Ен Ен бе отправил запитване към него относно факта, че телевизионният канал не успял да проведе планирано интервю с Международния комитет на Червения кръст поради "затъмнение" на комуникациите. Конрикус заяви, че мрежите в Газа може и да не са перфектни, но не е имало срив.

По-рано базираната на Западния бряг палестинска компания "Палтел" (Paltel) заяви, че телекомуникационните услуги в Ивицата Газа отново са претърпели срив. Базираната във Великобритания организация "Нетблокс" (Netblocks), която следи за прекъсванията на интернет връзката, също публикува информация, според която всички мобилни услуги, интернет услуги и стационарни телефони в анклава са спрели да функционират.

От началото на операциите на Израел в Ивицата Газа комуникационните мрежи в блокираната зона бяха прекъсвани няколко пъти, посочва ДПА.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase