Снимка: БГНЕС

Би било грешка да се отхвърли ядрената енергия поради проблеми в няколко проекта, каза в интервю за АФП Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Гроси говори на конференцията COP28 в Дубай, където 20 държави, водени от САЩ, призоваха в събота капацитетът на ядрената енергия да бъде утроен до 2050 г. за борба с глобалното затопляне. Поддръжниците на атомната енергия казват, че тя е основен източник на надеждна енергия без емисии. Но противниците посочват рисковете и високите разходи на мащабните ядрени проекти във време, когато цената на възобновяемата енергия продължава да пада.

„Има работа за вършене“, призна Гроси, цитирайки нуждите от финансиране на страни, които желаят да разширят атомните си централи, като Бразилия, Аржентина и Южна Африка. Гроси каза, че страните, изкушени да направят ядрения скок, включително Мароко, Сенегал, Кения и Филипините, са изправени пред подобни предизвикателства. „В някои международни кредитни организации има закони, които изключват финансирането за ядрена енергия“, каза аржентинският генерален директор. „Мисля, че това е напълно остаряло. Не отговаря на никакви научни или технологични критерии“.

Световната банка, например, не е финансирала ядрен проект от 1959 г. „Мисля и се надявам, че ще има еволюция“ в тяхното мислене, каза Гроси.

Някои еколози твърдят, че тъй като определени ядрени проекти вече изостават с 10 години, те просто са твърде скъпи и не могат своевременно да отговорят на климатичните предизвикателства. Но отхвърлянето на всички ядрени проекти поради тези неуспехи би било "грешка", настоя Гроси. „Вижте, тук, в Емирствата... тук нямаше ядрена енергия преди десетилетие, а сега има четири реактора“, задоволяващи около една четвърт от нуждите на страната от електроенергия. Ядрената индустрия възлага голяма част от надеждите си на малките модулни реактори (SMR), които са по-малко мощни, но по-лесни за конструиране. Има опасения, че по-слабо развитите страни може да нямат средствата да запазят тези инсталации безопасни и да избегнат разпространението.

„Това е легитимен въпрос, но затова сме създадени“, отговори Гроси, сочейки знамето на своята агенция, което носи атомни символи на син фон на ООН. „Всяка държава, която иска да развие ядрена програма, трябва да изпълни пълна процедура и да изготви споразумение с Агенцията“, каза той. „По принцип това означава, че рискът от разпространение не трябва да съществува. Например Емирствата трябваше да извършат 19 стъпки, докато развиват гражданската си ядрена програма, включително създаването на независим надзорен орган. Според Гроси опасностите, пред които са изправени реакторите на Украйна от началото на руската инвазия, също са аргумент срещу ядрената енергия. „Проблемът е войната, а не ядрената енергия“, каза той. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase