Снимка БГНЕС, архив

Според генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) пренаселеността и липсата на храна, вода, канализация и основни хигиенни условия ускоряват разпространението на болести в Газа, съобщи CNN.

В публикация в X Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че липсата на функционираща инфраструктура или достъп до лекарства е довела до нарастващ брой инфекции сред приблизително 1,3 млн. души, разселени в Газа.

Директорът твърди, че повече от 110 000 души имат остри респираторни инфекции, над 70 000 имат някаква степен на диария, а хиляди са измъчвани от други заболявания, включително краста, въшки, кожни обриви, импетиго, варицела и жълтеница.

Тедрос призова за удължаване на временното прекратяване на огъня и предупреди, че настоящите условия в Ивицата увеличават риска от избухване на болести. Той също така повтори по-ранните коментари на говорителя на СЗО Маргарет Харис, че ако здравната система не бъде подобрена, потенциално повече хора могат да умрат от болести, отколкото от бомбардировки.

"Нуждаем се от трайно прекратяване на огъня. СЕГА. Това е въпрос на живот или смърт за цивилното население", добави той."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase