Снимка БГНЕС, архив

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на Мосад Давид Барне преговарят за ново удължаване на премирието в Доха с лидерите на "Хамас" при посредничеството на катарския премиер Мохамед бин Абдулрахман ал Тани , съобщи Ройтерс.

Според източник на "Вашингтон пост", "и двете страни имат желание" да сключат споразумение за освобождаване на всички израелски пленници. В замяна на това се очакват по-дълги паузи в бойните действия, освобождаване на повече палестинци от израелските затвори и увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в Газа. Преговарящите се се споразумели, че в бъдеще ще бъдат пуснати на свобода следните групи заложници: мъже, които са твърде възрастни за военна служба в запаса, жени военнослужещи, мъже резервисти и мъже на активна военна служба, пише "Сега".

Освен това "Хамас" трябва да предаде на Израел телата на загиналите пленници, разказва още източникът на американския вестник. Според "Ню Йорк Таймс" пък прекратяването на огъня носи краткосрочни ползи както за Израел, така и за "Хамас", но същевременно увеличава съмненията кога и дали изобщо израелската армия ще продължи инвазията си в палестинския анклав.

Очертава се удължаване на примирието до неделя, а след това примирие за по-дълъг срок, което да включва пускането на израелски военнослужещи при други условия.

Едва след това преговорите ще включват обсъждане на въпроса за приключване на военните действия и вдигане на блокадата в ивицата Газа. На този етап Израел не желае примирието да бъде удължено след края на седмицата, съобщи Гардиън, позовавайки се на израелската медия Haartz.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase