Снимка БГНЕС, архив

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че израелско-палестинският мирен процес е "опция, губеща всичките си необходими ресурси" и призова международната общност да признае "Държавата Палестина", предаде АФП.

Египетският държавен глава, който прие в Кайро премиерите на Испания и Белгия, смята, че съживяването на мирния процес между израелци и палестинци "може би не е това, което е необходимо" в близко бъдеще.

"Резултатите от този колеблив процес през последните 30 години ни казват, че трябва да възприемем различен подход“, заяви той на съвместна пресконференция, като припомни, че ивицата Газа е била окървавена от последователни конфликти през последните десетилетия.

Това би включвало "признаване на Държавата Палестина от международната общност и нейното интегриране в Организацията на обединените нации. Това би било знак за сериозност", каза Сиси, няколко часа след като влезе в сила примирие между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас в ивицата Газа.

Това примирие, договорено с помощта на Катар, Съединените щати и Египет, е придружено от освобождаването на 13 заложници, държани в ивицата Газа, и на около 40 палестински затворници, държани в Израел.

Дванадесет тайландски заложници, които не бяха включени в споразумението за размяна, също бяха освободени от Хамас, съобщи тайландският министър-председател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase