Снимка БГНЕС, архив

Примирието в Газа беше отложено с 24 часа. Споразумението между Израел и Хамас трябваше да влезе в сила в 10 часа българско време в четвъртък, но то ще влезе в сила в 7 часа сутринта в петък. Според наблюдатели, проблемите са малки и преди всичко логистични. Според Wall Street Journal забавянето се налага заради непълни данни на част от пленените.

Няма съдебна пречка за сделката. Върховният съд на Израел отклони два иска срещу сделката. Според жалващите се, сделката дискриминира част от заложниците - тези, които няма да бъдат освободени. Членът на Върховния съд Алекс Щайн заяви, че държавата Израел иска да освободи всички, а дискриминацията идва от страна на Хамас, пише "Сега".

Хуманитарното примирие ще започне в 7 часа в петък, съобщи говорителят на катарското външно министерство Маджид бин Мохамед ал-Ансари.

Първата група заложници ще бъде освободена в 16 ч. българско време. Тя ще се състои от 13 човека.

Ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност Цахи Ханегби потвърди, че размяната на пленници и затворници ще започне в петък.

Двете страни по споразумението - Израел и Хамас, трябва да прекратят огъня и всички военни действия, вкл. придвижването на военна техника в ивицата Газа.

Още по темата

От север и от юг трябва да влязат стотици камиони с хуманитарна, медицинска и горивна помощ за всички райони на ивицата Газа.

Ще бъдат освободени 50 израелски заложници и 150 палестински затворници - жени и деца под 19 г.

Израелските самолети няма да летят над Газа от 10 до 16 ч. всеки ден.

Пътят Салах-ад-Дин, централният път в Газа, ще бъде отворен за придвижване на палестинци от север на юг.

Примирието изтича 96 часа след като влезе в сила. "Хамас" може да получи допълнителни дни примирие за всеки 10 допълнително освободени заложници. В такъв случай Израел ще продължи да освобождава затворници в съотношение 1 към 3.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase