Снимка: БГНЕС
fallback

Планираното спиране на огъня между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“ в ивицата Газа ще продължи най-много десет дни - до момента, в който триста палестински затворници бъдат разменени за до сто живи заложници от Израел, пише днес израелският в. "Таймс ъф Израел", цитиран от ДПА. Информацията на изданието е от израелското правителство, допълва БТА.

След предполагаемата размяна се очаква сраженията в анклава да продължат, уточнява агенцията. Израелският новинарски сайт "Уайнет" (Ynet) съобщава, че Израел възнамерява да даде на "Хамас" списък с имената на заложниците. Според информациите в споразумението между страните в конфликта влиза и това, че при освобождаването им майките няма да бъдат отделяни от своите деца, заедно с които са били отвлечени от израелска територия.

Според "Таймс ъф Израел" освободените заложници трябва да бъдат израелски граждани или хора с документ за пребиваване в страната. Какви точно цивилни влизат в тези категории не е било оповестено, отбелязва ДПА.

В първия етап от размяната Израел планира да освободи 150 палестински затворници в момента, в който от "Хамас" му бъдат предадени 50 заложници. Избраните хора ще бъдат освобождавани поетапно в разстояние на четири дни, като дневно ислямистката групировка трябва да предава най-малко десет души.

Вторият етап предвижда освободените палестински затворници да са още 150, а в замяна в посока към Израел да поемат до 50 от хората, държани от "Хамас". И тук го има условието за поне 10 заложници на ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Бог

преди 10 месеца

С война проблеми не се решават, а се задълбочават. Мирът е единственото решение но малцина имат глава на раменете си, повечето я използват само за хранене.

1

Анонимен

преди 10 месеца

Условие децата да не бъдат разделяни от майките. Може да са всякакви израелците, но дори за това са се погрижили писмено. А у нас още се почесват с брътвежи за отвлечените български моряци, ще стане сага както с медиците ни в Либия. Защо, защо сме толкова смотана държава?

fallback