Снимка: БГНЕС
fallback

Израел заяви, че навлиза в "следващия етап" на продължаващата вече шест седмици война срещу "Хамас", като фокусът се измества към южната част на обсадената ивица Газа.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху не каза дали смята, че висши лидери на "Хамас" сега се крият около южния град Хан Юнис в Газа. "Ще стигнем до тях", каза той пред репортери, описвайки ръководството като "ходещи мъртъвци". Около 2500 вътрешно разселени лица, заедно с пациенти и персонал, в събота напуснаха болницата "Ал Шифа" в северната част на Газа, която беше в центъра на израелската сухопътна офанзива през последната седмица, съобщи агенция на ООН.

Израелската армия съобщи, че рано в неделя е нанесла удари както срещу "Хамас" в Газа, така и срещу "Хизбула" отвъд северната граница в Ливан. Междувременно "Хамас" - обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз - заяви, че е загубила връзка с групите, натоварени да охраняват някои от заложниците, които залови на 7 октомври.

Междувременно йеменските бунтовници хути заплашиха корабите на Израел. Бунтовниците хути в Йемен заявиха, че ще атакуват кораби, носещи израелски флаг, както и такива, управлявани от или принадлежащи на израелски компании. Това е най-новата заплаха от страна на подкрепяните от Иран бойци в страната, която има излаз на Червено море - ключов световен морски път.

Говорител на хутите, публикувал в X, бившия Twitter, призова другите държави да изтеглят гражданите си, работещи на израелски кораби, и да стоят настрана от такива кораби.

В същото време израелските сили се сражават с противници в северната и южната част на страната. Израелските военновъздушни, морски и сухопътни сили се сблъскаха с врагове на два фронта рано в неделя, като унищожиха инфраструктура, принадлежаща на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Газа, съобщиха военните.

В южните и северните градове на Израел зазвучаха сирени за въздушна тревога, а в откритите райони бяха изстреляни минохвъргачки от Ливан. От "Хизбула" заявиха, че са атакували два израелски обекта, съобщи подкрепяната от Иран бойна групировка по телевизия "Ал Манар".

САЩ заявиха, че все още няма споразумение между Израел и Хамас за освобождаването на заложници, след като Washington Post съобщи, че е постигнато предварително споразумение за освобождаването на десетки жени и деца, държани в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете.

"Все още няма споразумение, но продължаваме да работим усилено за постигането му", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в отговор на съобщението за постигнато с посредничеството на САЩ споразумение.

Междувременно стана ясно, че около 2500 души са напуснали болница "Ал Шифа" в Газа на 18 ноември, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Това е станало след заповед на израелските военни, които са продължили операциите си в комплекса за четвърти пореден ден.

По данни на агенцията на ООН на 18 ноември в Газа са влезли около 123 000 литра гориво от Египет. Израел заяви, че ще позволи влизането на близо 70 000 литра гориво на ден, което "е доста под минималните изисквания за основни хуманитарни операции", според OCHA.

Болница "Ал Шифа" е "зона на смъртта" и "отчайваща", според екип на ООН, на когото е разрешено да посети най-голямата болница в Газа. Екипът, ръководен от Световната здравна организация, е бил допуснат за един час в болницата със съдействието на израелските военни, се казва в съобщение на групата.

Въпреки че екипът заяви, че "Ал Шифа" "по същество" вече не функционира като болница, там остават 291 пациенти, включително 32 бебета "в изключително критично състояние". "Огромното мнозинство" от пациентите страдат от бойни рани, включително ампутации, изгаряния и гръбначни травми, заяви СЗО.

"СЗО и партньорите спешно разработват планове за незабавна евакуация на останалите пациенти, персонала и техните семейства" и търсят безопасен път през следващите дни, за да транспортират болните до две други болници, заяви групата.

Палестинците заявиха, че израелските военни са ударили училище на ООН, превърнато в приют, в северната част на Ивицата Газа. Според медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство обстрелът е довел до смъртта и раняването на 200 палестинци, приютени в училището Ал-Фахура.

А Израел заяви, че навлиза в "следващия етап" на войната си срещу "Хамас", като вниманието се насочва от развалините на град Газа към град Хан Юнис в южната част на страната. На пресконференция министър-председателят Нетаняху не каза дали смята, че там се укриват висши ръководители на "Хамас". "Ще стигнем до тях", каза той. "Всички лидери на "Хамас" са ходещи мъртъвци.", допълни Нетаняху.

"Местата, където "Хамас" може да се подвизава, намаляват", заяви министърът на отбраната Йоав Галант на пресконференцията на военния кабинет на Израел. "Който е бил в западната част на града, добре разбира това - той вече се е срещал със смъртоносната сила на Силите за отбрана. Тези, които са в източната част, разбират това тази вечер и ще го разберат още повече през следващите няколко дни".

"А тези, които се намират в южната част на ивицата Газа, ще разберат това скоро", каза Галант, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

През последните дни Израел пусна листовки в Хан Юнис - родния град на лидера на "Хамас" Яхия Синвар - с които предупреди жителите да напуснат града и да се отправят към безопасната зона в южната част на ивицата, където има хуманитарна помощ. От началото на войната стотици хиляди палестинци се преместиха в безопасната зона, пренебрегвайки усилията на "Хамас" да им попречи да избягат от зоната на сраженията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 7 месеца

Израел се закани , ами пленените моряци какво ще стане с тях ?!?

90

ЬЬЬ

преди 7 месеца

И какво постигна хамас след чудовищното нападение над Израел?Стотици,ако не и хиляди убити,сред които и много деца,хиляди осакатени и разбити съдби и семейства,стотици ако не и хиляди унищожени домове и т.н. Такава е черната статистика.Във война се вземат военопленници,а терористите навсякъде по света вземат заложници,но протестиращите защитават палестинците без да има протести срещу хамас.Това е чудовищно-защо никой не протестира срещу терористичната групировка,която причини всичко това ?

89

Анонимен

преди 7 месеца

От болницата, където бяха тези бебета, се стреляше с РПГ по израелците, а лекарите помагаха на Хамас да държи заложници там. Не всички лекари, разбира се. Въпреки това, не Хамас, а Израел отвори коридор и то под обстрел от терористите, и успя да изведе тези бебета и още 1000 пациенти. Кой нормален човек се крие в болница сред бебета и стреля оттам без да му пука за децата?

fallback