Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Израелската армия обяви днес, че е открила тунел на "Хамас" под болница "Аш Шифа" в ивицата Газа, както и че е загубила още петима войници в конфликта си с ислямисткото движение в палестинската територия, предаде Франс прес.

В комюникето пише, че укрепеното съоръжение е дълго 55 метра и се намира на дълбочина от 10 метра. Според израелската армия тунелът е използван "за терористични цели".

Десетки пациенти остават по данни на Световната здравна организация в "Аш Шифа" - най-голямата болница в ивицата Газа. Израелската армия претърсва от сряда лечебното заведение, търсейки там военна база на "Хамас", отбелязва АФП.

"Стръмно стълбище води до входа на тунела", оборудван с няколко средства за защита, включително блиндирана врата, заяви още израелската армия. Тя отбеляза, че "терористите от организацията "Хамас" използват такъв вид врати, за да попречат на израелските сили да влязат в командните (им) центрове".

Тунелът е бил открит в комплекса на болницата под хангар с оръжия, включително "гранатомети, експлозиви и автомати "Калашников", каза още израелската армия. Тя допълни, че нейни войници продължават да напредват в подземието на болницата в град Газа.

Израелската армия междувременно съобщи, че е дала още пет жертви в конфликта с "Хамас". С това общият брой на израелските военнослужещи, убити от началото на войната в ивицата Газа преди шест седмици, достигна 64, отбелязва АФП.

Конфликтът избухна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши безпрецедентно нападение в Израел, убивайки около 1200 души, предимно цивилни. Израелската армия каза, че е загубила общо оттогава 383 войници. Повечето от тях са били убити при атаката в Израел на 7 октомври.

При израелската военна операция, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението, са били убити над 13 хиляди души, твърдят контролираните от "Хамас" власти в палестинската територия. Тези данни не са потвърдени по независим път. (БТА, Н. Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Роко

преди 5 месеца

И тук един червен лъжец пише че американците избягали от афганистан.А не си ли задаваш въпроса че когато влязоха изминаха талибаните за десетина дни.Тоя нима не знае че още тръмп подписа споразумение с талибаните за изтегляне от афганистан.Той разбра че там са безнадежден случай.Нали и руснаците се опитаха да направят там комунизъм

85

Роко

преди 5 месеца

Значи този който напада после се прави на жертва.Не е чудно защо червените карамфили станаха и защитници на ислямските тарамбуки.Червения мозък по нищо не се отличава от ислямския .Обичат си диктаторите понеже са с робски манталитет.Но ако тук се появи един диктатор като Пиночет който е на обратния полюс дали ще го заобичат.И как тия арабели които европа прие и хрантути правят атентати тук.Европа до сега даваше по 780млн, а сащ 300млн годишно на палестина и Русия даваше среден пръст за палестина

84

Анонимен

преди 5 месеца

Газа е напълно самостоятелна от 2005, там окупация няма! Имат си правителство - Хамас, сами си го избраха. Израел са в правото си да си вдигат огради с чужда неприятелска държава, по-важно е защо Египет също вдигна ограда с Газа. Нямаше абсолютно никаква причина за непровокираното нахлуване в чужда държава и клането на цивилни. В Газа има точно нула евреи. Как са окупирани?

fallback