Снимка: архив, БГНЕС

Стотици пациенти бяха евакуирани днес от болница "Аш Шифа" в Ивицата Газа, след като израелската армия даде срок от един час за опразване на най-голямото лечебно заведение в палестинската територия, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Той каза, че е видял стотици хора да напускат "Аш Шифа".

Според контролираното от ислямисткото движение "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа обаче в болницата остават 120 ранени пациенти, както и неуточнен брой недоносени бебета. Тези данни не са проверени по независим път.

Малко по-рано представители на самата болница казаха, че не може да бъдат евакуирани 450 болни и ранени. Лекари също са останали в "Аш Шифа", за да се грижат за тях.

Израелската армия от своя страна уточни, че не издала нареждане за евакуиране на хората болницата, а просто е изпълнила молба на директора на лечебното заведение.

Най-малко 32 души бяха убити при два израелски въздушни удара в южната част на Ивицата Газа тази нощ, казаха медицински източници на място, цитирани от Ройтерс. При атаките в Хан Юнис и Дейр ал Балах загинаха съответно 26 и 6 човека - данни, които не са потвърдени по независим път.

Израелската армия нанесе тези въздушни удари, след като предупреди цивилните палестинци да се преместят. Тя пренасочва вниманието си към южна Газа, след като на практика установи контрол над северната част от палестинската територия.

Междувременно интернет и телефонните връзки в ивицата Газа бяха частично възстановени в Ивицата Газа днес, съобщи Асошиейтед прес.

Това сложи край на прекъсването на телекомуникациите, което принуди ООН да спре доставките на критично необходима хуманитарна помощ, тъй като световната организация не бе в състояние да координира своите конвои.

На 7 октомври "Хамас" извърши изненадващо нападение в Израел, при което бяха убити около 1200 души, предимно цивилни. Бойците на палестинското ислямистко движение отведоха в Ивицата Газа приблизително 240 заложници - мъже, жени и деца, посочва АП.

В отговор израелската армия започна в Ивицата Газа операция, при която за шест седмици според местните власти, контролирани от "Хамас", са били убити над 11 400 палестинци, две трети от които жени и непълнолетни. 2700 души са в неизвестност, като се смята, че много от тях са затрупани под отломки.

Тези данни, които не са проверени по независим път, не правят разграничение между цивилни и участници във военни действия. Израел твърди, че е убил хиляди бойци, отбелязва АП.

Около 2,3-те милиона жители на Ивицата Газа изпитват критичен недостиг на храна и вода, предупреди ООН. Засега не е ясно кога ще бъдат възстановени доставките на хуманитарна помощ, които бяха преустановени вчера.

Израел междувременно се съгласи да допуска по две цистерни с гориво в Газа на ден, след като бе подложен на натиск от Съединените щати, отбелязва Би Би Си.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase