Снимка БГНЕС, архив
fallback

Израелската армия съобщи, че от началото на войната преди месец е унищожила общо 130 тунела на палестинската групировка "Хамас" на територията на ивицата Газа, предаде ДПА.

Днес военните публикуваха видеозаписи, на които се вижда как тежка техника копае входове към тунелите и повдига бетонна плоча.

Запасите от вода и бутилки с кислород в тунелите са доказателство за плановете на групировката за продължителен престой, се казва в изявлението. Армията е открила тунелни шахти и под тренировъчен лагер на "Хамас" в северната част на Газа, който е бил разрушен.

Израелците твърдят, че има сложна мрежа от тунели в песъчливата почва в ивицата Газа, която е дълга едва около 45 километра, широка между 6 и 14 км в различните си части и има население над два милиона души, предаде БТА.

Някои от тунели са електрифицирани. Средно те са високи по два метра и широки по един метър, но някои са достатъчно големи и за преминаването на превозни средства. Някои слизат на дълбочина от десетки метри под земята, за да могат да издържат на израелските бомбардировки от въздуха.

Твърди се, че техните входове се намират в жилищни сгради или джамии. Израелските разузнавателни служби казват, че "Хамас" управлява своя команден и контролен център под болница "Аш Шифа", най-голямата болница в ивицата Газа - твърдение, което групировката отрича.

"Става дума за десетки и десетки километри под земята с командни, контролни и комуникационни помещения, помещения за снабдяване и площадки за изстрелване на ракети", каза военния експерт от университета в Тел Авив Харел Чорев пред телевизия Си Ен Ен, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 месеца

Израел бил се похвалил, че бил унищожил 130 тунела на "Хамас". В действителност пуска зли кучета в тунелите.

9

истински мъж

преди 6 месеца

Промити арабомански мозъци,тези тунели не са по силите на плъховете от Хамас,а по силите на целокупното цивилно,"невинно",палестинско население.Така,че не ми говорете за невинните цивилни палестинци.Смърт на плъховете-детеубийци-палестинци.Те нямат право на живот.Израеле в правото си да ги унищож.Палестинците брутално изклаха 1400 деца и жени,а сега реват и се молят.Те си заслужиха израелския отговор.

8

Анонимен

преди 6 месеца

Тия ги умориха за един МЕСЕЦ!!! Смятай , колко са силни тия Израел! Такъв бой няма и по филмите!

fallback