Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Евакуацията на ранени жители на Газа и на притежатели на чуждестранни паспорти през граничния пункт "Рафах" към Египет са преустановени от вчера, съобщиха двама египетски служители в сферата на сигурността и един медицински източник, цитирани от Ройтерс.

Oще по темата
Единият от източниците в сферата на сигурността и медицинският източник заявиха, че евакуациите са били преустановени след израелския удар в петък по линейка в Газа, използвана за транспортиране на ранени хора.

Граничният пункт "Рафа" към Синайския полуостров в Египет е единственият изход от Газа, който не се контролира от Израел. Камионите с помощи все още могат да преминават към анклава, казаха два от източниците.

Евакуациите започнаха в сряда в рамките на международно споразумение, сключено с посредничеството на ЕС, чиято цел е да се позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат анклава.

За разлика от предишните дни днес граничните власти на Газа не публикуваха списък на одобрените притежатели на чуждестранни паспорти и зависими от тях лица. Стотици хора бяха евакуирани в координация с техните страни, както и десетки ранени жители на Газа, които получават медицинска помощ в болници в Синай.

Катар, който играе основна роля в споразумението за предоставяне на хуманитарна помощ и в преговорите за освобождаването на заложници, заяви, че прави всичко възможно да възобнови работата на важния граничен пункт, но не определи срок, в който той ще заработи отново.

"Бомбардировките на болниците и на линейките, част от това споразумение за конвои с линейки, които да извеждат пациенти от опасност, със сигурност не помагат", заяви днес Маджид Ал Ансари, говорител на министерството на външните работи на Катар. "Призоваваме всички страни, но най-вече окупационната армия, да се уверят, че има безопасни маршрути и че споразумението се спазва така, както е постигнато", добави той.

Генералният секретар на ООН и хуманитарните агенции, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел по линейка, за която израелските военни заявиха, без да представят доказателства, че е превозвала бойци на "Хамас", отбелязва Ройтерс.
(БТА, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

r3v0lv3r

преди 6 месеца

Един от лидерите на западният бряг призна, че Хамас масово се евакуират с линейки. Цивилните са оставени да страдат, а "смелите" бойци си спасяват кожите.

17

Анонимен

преди 6 месеца

Следя тези новини от доста източници, навсякъде пише, че Хамас са забранили на палестинците да напускат Газа и са затворили границата си,вкл. не позволяват и на хората с двойно гражданство да напускат. Значи едно е 'евакуацията спря', а съвсем друго е 'Хамас не пуска цивилни да се евакуират в Египет'.

16

Истина

преди 6 месеца

Да, не трябваше да отварят граница до връщане на всички еврейски заложници и унищожение на всички терористи от Хамас Джихад ИДИЛ Хизбола и др. още по-малко да пращат 400 тира хуманитарна помощ на терор.им съюз Палестинска автономия да продължат престъпленията с ракети, отвличане, да разпространяват лъжливата пропаганда на Хамас като че Израел е ударил болница (ударена от Джихад!) че 15 палестинци били убити в линейка(коя линейка вози повече от болен и придружител, освен пълната с терористи?

fallback