Снимка БГНЕС, архив

Мъж с българско гражданство и неговото семейство, успяло да напусне Ивицата Газа и да се върне у нас, кацна на Летище София. Те са част от групата с 36 български граждани и членове на техните семейства, които бяха изведени от Газа преди два дни.

Тримата са се опитвали да се измъкнат от Газа от първия ден на обострянето на конфликта. И така до днес, когато вече са на българска земя. Майката на мъжа, която е българка, разказа нещо изключително трогателно. Когато са се чували по телефона, всяка вечер са се сбогували, защото не са знаели дали да тях ще има утре. Днес за първи път от близо месец изпитват щастие.

"Благодаря на българските дипломати, които помогнаха на българите в Палестина и се погрижиха да осъществят тази евакуация", каза мъжът.

"Сита ми днес вика за първи път от един месец те чувам, че се смееш", уточни жената.

"Както виждате ние сме живи. Не мога ди си представя, че успяхме да се измъкнем живи. Ние избягахме, но нашите родители, близки - не знаем нищо за тях. Няма телефони, няма интернет, няма връзка с тях", сподели жена от пристигащите.

Всъщност това семейство е първото с български корени, евакуирано от Газа, което успява да кацне у нас. На 1 ноември 36 български граждани бяха изведени от Ивицата Газа. Очаква се те да пристигнат поетапно у нас, пише БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase