Снимка БГНЕС

Десетки чужденци и лица с двойно гражданство напуснаха днес ивицата Газа през контролния пункт "Рафах" на границата с Египет, който отваря за пръв път вратите си за хора, които искат да напуснат анклава, на 26-ия ден от войната между Израел и "Хамас", предаде Франс прес, като се позовава на информация на свой кореспондент на терен.

Напускащите са получили разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт към 7:45 ч. по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще разрешат преминаването на близо 90 ранени палестинци и близо 450 чужденци и лица с двойно гражданство, предаде БТА.

Още по темата

По-рано ТАСС съобщи, че палестинското движение "Хамас" е публикувало списъци на лицата, които ще могат да напуснат ивицата Газа през контролния пункт "Рафах", като цитира изявление на организацията във "Фейсбук". Списъците бяха публикувани през нощта и не са публикувани в официалните медии на "Хамас".

В публикуваните от палестинското ислямистко движение списъци има граждани на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, действащи в ивицата.

Споразумението между "Хамас", израелските власти и Египет, което позволява на тежко ранени и чужденци да напуснат ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase