Снимка: БГНЕС
fallback

Израелските военни заявиха днес, че прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по един от техните безпилотни самолети, а ливанските власти издадоха предпазни указания в случай, че се наложи да евакуират летището в Бейрут, тъй като напрежението по границата нараства, предаде Ройтерс.

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта в ивицата Газа преди три седмици, което представлява и най-голямото изостряне на ливанско-изралеската границата, откакто двете страни водеха война през 2006 г.

По време на конфликта през 2006 г. пистите на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут, разположено в южната част на столицата, бяха поразени от израелски въздушни удари наред с друга ливанска инфраструктура. По онова време летището бе временно затворено.

С повторното нарастване на напрежението ливанските власти издадоха предпазни указания за евакуация на летището и околните съоръжения в случай на извънредна ситуация. В указанията обаче не се посочва, че има непосредствена заплаха за обекта.

Конфликтът в ивицата Газа, в който Израел засили сухопътната си офанзива, породи опасения, че бойните действия могат да се разпространят в по-широк регионален мащаб, включително до ливанската граница.

Нямаше незабавен коментар от страна на "Хизбула" - тежко въоръжена групировка, която заяви, че от петък насам 47 нейни бойци са били убити в сблъсъците по границата, отбелязва Ройтерс.

Израелската армия заяви по-рано, че седем нейни войници са били убити от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" - съюзник на "Хизбула" - извърши редица смъртоносни нападения срещу градове и кибуци на израелска територия. Като ответна мярка Израел предприе масирани въздушни удари срещу Газа, съобщи БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 месеца

Резултатът от нападението на Хамас ще е закриването на "проекта Путин " и разпускането на двойниците

11

Анонимен

преди 6 месеца

Май ще хвърчат талмуди, свещници, паници(капачки)

10

ДоСЕГА

преди 6 месеца

само ония държави, които се репчат на Израел, са яли боя и в момента и в бъдеще традицията ще се запази. Запишете си го у главите.

fallback