Снимка: БГНЕС

Военното крило на „Хамас“ потвърди днес, че е готово да освободи заложниците, които е отвлякло по време на атаката си на израелска земя, в замяна на освобождаването на всички палестинци в израелски затвори, предаде Франс прес.

„Цената, която трябва да се плати за големия брой вражески заложници в наши ръце, е да бъдат изпразнени затворите от всички задържани палестинци“, каза военният говорител на „Хамас“ Абу Обейда във видеозапис, излъчен от телевизионния канал на „Хамас“ "Ал-Акса".

"Ако врагът иска да приключи този случай със задържани наведнъж, ние сме готови да го направим. Ако иска процес стъпка по стъпка, готови сме и на това", добави Обейда.

Според последната оценка на израелските власти около 230 заложници, отвлечени по време на нападението от 7 октомври, са държани в ивицата Газа, палестинска територия , управлявана от „Хамас“.

Повече от 1400 души бяха убити в Израел след тази безпрецедентна атака, извършена от командосите на „Хамас“, според израелските власти, припомня АФП.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще проучи "всички възможности", за да осигури освобождаването на повече от 220 заложници, взети от "Хамас" на 7 октомври, предаде АФП.

Докато израелската армия провежда офанзивата срещу терористичната групировка, Нетаняху се съгласи да се срещне с представители на роднините на заложниците, които поискаха да знаят как правителството ще се справи с кризата.

Нетаняху не пое ангажимент за каквато и да е сделка за размяна на заложници, но заяви пред семействата, че властите ще "изчерпят всички възможности, за да ги върнат (заложниците) у дома".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase