Снимка БГНЕС, архив
fallback

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е разговарял с малка група чуждестранни репортери в Тел Авив, съобщи „Гардиън“. 

Галант каза, че наземната офанзива в Газа ще бъде дълга и трудна, тъй като ще изисква унищожаването на това, което той описа като огромна мрежа от тунели, използвани от бойци на „Хамас“, пише БГНЕС.

„Наземната инвазия ще доведе до друга фаза на сражения с по-ниска интензивност, докато Израел унищожава „джобовете на съпротива“, добави той.

Забележките му дойдоха, след като ООН алармира за бързо намаляващите доставки на гориво на фона на съпротивата на Израел да позволи вноса на гориво в Газа. Говорейки пред репортери, Галант каза, че Израел вярва, че „Хамас“ ще конфискува всяко гориво, което влиза.

Военният министър каза, че Израел вярва, че „Хамас“ използва генератори, за да изпомпва въздух в своите стотици километри тунели, които започват от цивилни зони. Той показа на репортери въздушни кадри на това, което описа като тунелна шахта, построена точно до болница.

„Гардиън“ отбеляза, че не е в състояние независимо да потвърди твърденията на Галант и че малко се знае за използването на тунели и друга инфраструктура от Хамас.

Говорейки по-рано днес, Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA, агенцията на ООН за помощ и работа за палестинския народ, каза, че агенцията разполага със „солиден механизъм за наблюдение“, за да гарантира, че помощта няма да бъде отклонена.

По-рано тази седмица Израел заяви, че Хамас е откраднал гориво от ООН, за да го използва за военни цели.

„UNRWA не пренасочва и няма да пренасочи никаква хуманитарна помощ в грешни ръце“, настоя Лазарини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 месеца

"Евреите са имали две държави по тези земи, преди изобщо да е имало мюсюлманска религия." / Защо трябва да е имало мюсюлманска религия? Първите палестинци не са мюсюлмани. То и юдеизъм не е имало когато е имало Палестина.

26

Анонимен

преди 6 месеца

22 Кога палестинците са имали държава? Евреите са имали две държави по тези земи, преди изобщо да е имало мюсюлманска религия.

25

Анонимен

преди 6 месеца

23 Евреите се въздържаха заради заложниците. Терористите от Хамас извършват воинни престъпления с отвличания и мъченията, също като руснаците в Украйна.

fallback