Снимка: БГНЕС
fallback

Израелски войници, които се включиха доброволно във войната срещу Хамас, осъдиха сина на премиера, че е останал в Съединените щати и е "изоставил" страната си.

Стотици израелци се завърнаха у дома, след като армията мобилизира повече от 300 000 резервисти, за да се бият в най-голямата мобилизация в историята на страната.

Най-големият син на Бинямин Нетаняху, Яир, се премести във Флорида по-рано тази година и остава там. На 32 години той има право на служба в резерва, която приключва на 40 години.

"Яир се наслаждава на живота си в Маями Бийч, докато аз съм на фронтовата линия", казва един войник, който пожела да остане анонимен от съображения за сигурност, пред The Times.

Доброволец на северния фронт на Израел, който е подложен на нарастващ ежедневен обстрел от подкрепяната от Иран Хизбула в Южен Ливан, вярва, че отсъствието на семейството подклажда недоверието и гнява в редиците.

Той каза: "Ние напускаме работата си, семействата си, децата си, за да защитим семействата си у дома и страната, а не хората, които са отговорни за тази ситуация.Нашите братя, нашите бащи, синове, всички отиват на фронтовата линия, но Яир все още не е тук. Това не помага за изграждането на доверие в ръководството на страната."

Въпреки че никога не е бил боен войник, Яир е отбил принудителна военна служба и е работил в звеното на говорителя на отбранителните сили на Израел (IDF).

Яир се премести в Съединените щати след противоречия около дейността му в социалните медии. Той предизвика обществено недоволство, след като той нарече стотиците хиляди израелци, демонстриращи срещу съдебните реформи на правителството, "терористи" и обвини Съединените щати, че финансират безредиците.

Не всички израелци, които се връщат у дома, за да служат, се насочват към фронтовата линия. Наред с около 360 000 резервисти, които са наборници, много от тях са доброволци в IDF или неправителствени организации в страната.

Сега Яир е посветил страницата си в Instagram на повишаване на осведомеността за НПО, работещи в подкрепа на жертвите на войната и 120 000 или повече разселени израелци, които трябваше да се преместят от север и юг след избухването на войната.

"Върнах се от Щатите, където имам работа, живот, семейство", казва друг доброволец, който също пожела да остане анонимен и се готви да бъде изпратен на южния фронт на Израел срещу Хамас. "Няма начин да остана там и да изоставя страната си, народа си в този критичен момент. Къде е синът на премиера? Защо не е в Израел?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Жададык

преди 7 месеца

А пуси и лолел къде са? Що не са на предната линия да бранят свещената еврейска земя?

131

Христо Стоичков..

преди 7 месеца

И той е в Маями....

130

Анонимен

преди 7 месеца

Докато не се изкорми и последният евреин, по света няма да има дори един ден в мир и покой. Не се поддавайте на манипулациите на евреите, които контролират обществото в почти всички страни по света чрез медиите и образователните системи. Има причини тази сзганн юдейска да е гонена през цялата история.

fallback