Снимка: БГНЕС

Застрашен е животът на най-малко 120 новородени бебета, които са поставени в ковьози в болниците на разкъсваната от война Ивица Газа, тъй като горивото в обсадения анклав свършва, предупреди в неделя агенцията на ООН за децата.

Болниците са изправени пред остра липса на лекарства, гориво и вода не само за хилядите ранени в повече от две седмици на войната между бойците в Газа и Израел, но и за рутинните пациенти. „В момента имаме 120 новородени, които са в ковьози, от които имаме 70 новородени с механична вентилация и, разбира се, това е мястото, където сме изключително загрижени“, каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс. Захранването е една от основните грижи за седемте специализирани отделения в Газа, които лекуват недоносени бебета, за да им помогнат с дишането и да осигурят жизнена подкрепа, например когато органите им не са достатъчно развити.

На фона на масовите прекъсвания на електричеството Световната здравна организация (СЗО) предупреди в четвъртък, че болниците вече са изчерпали горивото за генераторите. СЗО каза, че около 1000 души, нуждаещи се от диализа, също ще бъдат изложени на риск, ако генераторите спрат. 20 камиона с хуманитарна помощ преминаха от Египет в Газа в събота, но в пратката нямаше гориво.

Здравното министерство на Газа съобщи в събота, че 130 недоносени бебета са застрашени от смърт поради липса на гориво. Около 160 жени раждат всеки ден в Газа, според Фонда за населението на ООН, който изчислява, че има 50 000 бременни жени в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase