Снимка БГНЕС, архив

Турският външен министър Хакан Фидан отбеляза, че случилото се в Палестина от 7 октомври насам е безпрецедентно и заяви: „Разбира се, ние отхвърляме и осъждаме атаките, насочени към цивилни и загубата на невинни животи."

Фидан посети Егинет по покана на египетския външен министър Самих Шукри.

Министър Фидан подчерта, че създаването на суверенна, независима и географски интегрирана палестинска държава, със столица Източен Йерусалим, е единственото възможно решение на конфликта.

Заявявайки, че всички цивилни жертви трябва да бъдат предотвратени от всяка страна, Фидан каза: „Бих искал да подчертая още веднъж, че приканваме Израел да се придържа към международното право и хуманитарните ценности.“

Фидан добави, че Анкара не одобрява политиката на разселване на палестинците в Газа и депортирането им в Египет, че се противопоставя на това решение докрай и че застава зад Египет по този въпрос.

Външният министър уточни, че помощта, изпратена от Турция за Газа, ще продължи да пристига в следващите дни.

Що се отнася до въпроса за евакуациите от Газа, Фидан подчерта, че Турция е в тясно сътрудничество с египетските и израелските власти.

„В Газа има приблизително 300 турски граждани с двойно гражданство. Успяхме да евакуираме 30 от тях, но тъй като граничният пункт е затворен, работата ни в момента продължава. Списъкът на хората е предаден на съответните органи. Работата ни по този въпрос продължава", обяви Фидан.

Той посети Египет за първи път като министър на външните работи и отбеляза: „Египет, с който имаме общо минало и дълбоко вкоренени връзки, е играч със стратегическа тежест в арабския свят, Африка и Средиземноморието, и винаги е играл ключова роля за стабилността и сигурността на региона."

Фидан подчерта, че Средиземноморието, което той описа като „люлката на цивилизациите“, отново е започнало да заема централно място в световната политика и каза, че „като две важни страни от Средиземноморието, силното сътрудничество между Турция и Египет е много ценно за стабилност, мир и просперитет в широкия средиземноморски басейн“

По думите му египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси е изразил своята визия за напредване на отношенията между Турция и Египет.

Фидан посочи, че Сиси се е срещнал с президента Реджеп Тайип Ердоган на последната среща на Г-20 и напомни, че двамата лидери са разговаряли по телефона преди 5 дни за конфликта между Израел и Палестина.

От своя страна египетският външен министър Самих Шукри заяви, че „споделяме обща визия с Турция относно важността на работата за преодоляване на сериозните хуманитарни последици върху палестинците.“

Припомняйки атаките на Израел в блокираната Ивица Газа, Шукри добави: „Изместването на конфликта към военни операции възникна, защото законните права на палестинския народ не можаха да бъдат постигнати.“

Шукри уточни, че работата по справянето с хуманитарната криза продължава с подкрепата на Турция.

"Египет продължава да работи за прекратяване на страданието на палестинския народ", добави външният министър на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase