Снимка БГНЕС, архив

Скотланд ярд праща над 1000 служители на пропалестински митинг, който се провежда в събота в Лондон.

Очаква се хиляди хора да пътуват до центъра на британската столица в подкрепа на "Марш за Палестина".

Това се случва на фна на жестокото напрежение след нападението на "Хамас" и след като десетки столици в Европа обявиха, че ограничават проевропейските демонстрации.

Атаката уби повече от 1500 души и предизвика остри реакции от редица организации по света.

Освен че ще присъстват над 1000 полицаи, протестиращите в подкрепа на Палестина са предупредени, че носенето на знаме в подкрепа на "Хамас" ще им носи арест.

Заместник-помощник коисарят Лорънс Тейнънт заяви, че тяхна задача е да балансират правото на мирен протест с потенциалните смущения за лондончани. "Хората нямат право да подбуждат към насилие и омраза. Подрепата на забранени организации е незаконна".

"Няма да толерираме честването на тероризма или смъртта", допълни той.

Полицията посочва, че само по себе си развяването на знаме не представлява подбуждане към терор, но има ситуации, в които точно това, както и употребата на определени фрази, може да предизвика остра реакция.

Главният прокурор и прокуратурата са запитани специално за типа мерки, които би трябвало да се вземат спрямо нивото на опасност.

В Лондон се забелязва сериозно увеличение на антисемитските инциденти след конфликта в Газа. От началото на конфликта те са 105, а престъпленията са 75, което е огромно увеличение.

"Това е наистина предизвикателство за нас, виждаме провокативно поведение", каза Тейнънт.

"Това ще варира и до сплашвания в синагогите. Имаме случаи на силно пусната немска военна музика, употреба на антисемитски език и обиди", допълни той.

Видяхме обидно поведение, когато се сблъскахме с протестна група, смееща се на смъртните случаи в Израел, допълва той.

Служиелите са посетили над 200 училища и над 300 синагоги, за да успокоят хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase