Снимка: архив, БГНЕС

Израел наложи пълна блокада на Ивицата Газа, след като рано сутринта в събота ислямистката групировка "Хамас" изпрати свои бойци през границата, които убиха повече от 1300 израелски граждани и войници.

Още по темата
Палестинската Ивица Газа от десетилетия е фронтова линия на конфликта с Израел и от 16 години е откъсната от външния свят. За някои основни факти от историята на крайбрежния анклав, както и за дългогодишната икономическа изолация пише Ройтерс.

Съвременна Газа възниква в резултат на конфликт

Границите на Газа са установени в началото на войната през 1948 г., водена между новосъздадената държава Израел и арабските страни, когато египетските сили превземат слабо населената територия с дължина 40 км, включително и град Газа. Египет контролира Газа през по-голямата част от следващите две десетилетия до момента, в който Израел установява контрол върху нея във войната през 1967 година. Мястото се превръща в централна точка на палестинските въстания, избухнали през 1988 г. и отново през 2000 година. Тъй като цялостно мирно споразумение между Израел и палестинците изглежда недостижимо, през 2005 г. Израел евакуира всички свои заселници и войници от Газа.

Начало на блокадата

След едностранното си напускане Израел налага временна блокада по земя, въздух и море на Газа, ограничения върху износа, както и строго контролира кой може да преминава в нейната територия. Заради опасения, свързани със сигурността, от 2007 г. насам, блокадата вече е постоянна, след като "Хамас", който цели унищожаването на Израел, поема контрол над Газа, побеждавайки бойците, верни на президента Махмуд Абас, в кратка гражданска война. Египет, който дели 12 километра граница с Газа, силно подкрепя блокадата, тъй като вижда "Хамас" като заплаха за собствената си стабилност.

Условия на живот

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" каза, че с помощта на Египет Израел е превърнал Газа в "затвор под открито небе" за бързо нарастващото население на анклава, което в момента наброява 2,3 милиона души. В доклад от тази година агенциите на ООН изчисляват, че 58% от жителите на Ивицата Газа се нуждаят от хуманитарна помощ, а 29% от домакинствата в Газа живеят в екстремни или катастрофални условия - двете най-сериозни степени на тежест, в сравнение с 10% през 2022 година.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че 1,3 милиона души имат нужда от храна, а повече от 90% от водата в Газа е негодна за пиене, заявиха палестинските власти, отговарящи за водоснабдяването. Много малко палестинци имат разрешение на посещават близките или приятелите си на Западния бряг, но Израел наскоро увеличи броя на разрешенията, с които жителите на Газа получават право да работят в страната. За по-голямата част от живущите там граничният пункт "Рафах" към Египет е единственият изход, но пътуващите трябва да се регистрират за преминаването седмици по-рано, а списъкът с чакащи е огромен.

През август Египет позволи 19 608 преминавания от Газа, което е най-високият брой от юли 2012 година, сочат данни на ООН. Израел разреши 58 606 напускания на страната, предимно на еднодневни работници, което е с 65% над средния месечен брой през 2022 г., но с 88% под нивата от 2000 година.

Влиянието върху икономиката

Дългогодишните ограничения силно намалиха достъпа на палестинците до израелския пазар на труда, който бе голям източник на заетост преди въстанието от 2000 година. Нивото на безработицата в Газа е сред най-високите в света, казва ООН. В момента безработни са 46%, а сред младите около 70%, сочат последните данни от палестинското централно статистическо бюро. Доходите на глава от населението са около четири пъти по-ниски от тези в окупирания от Израел Западен бряг, информира Международният валутен фонд. Израел наложи ограничения на вноса към Газа на стоки, за които смята, че могат да се използват за военни цели, като сред тях попадат бетон и желязо. По ирония, преди нападението на "Хамас" тази година бе отчетен ръст на внесените стоки. Също така изглежда, че износът на Газа ще отбележи най-високото си ниво от 2007 г. насам.

Пълна обсада

В понеделник Израел обяви пълна обсада, блокираща вноса на храна, гориво и вода в Газа, и с това бяха затворени и всички гранични пунктове. Египет също спря преминаването през своите гранични точки. Единствената електроцентрала в анклава бе изключена, а болниците почти нямат гориво, за да използват генератори. Международният комитет на Червения кръст призова да се позволи вносът на гориво за лечебните заведения, но Израел изключи възможността, докато не бъдат освободени заловените от "Хамас" пленници. Продоволствената програма на ООН призова за създаването на хуманитарен коридор, с който хората в Газа да получат храна, и предупреди, че запасите могат бързо да свършат.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase