Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Oще по темата
По-рано тя съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по според него свързани с Иран цели в Сирия, включително срещу летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на конфликта. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Абдолахиан обвини днес Израел, че извършва геноцид, като обсажда Ивицата Газа.

"Войната, на която ставаме свидетели днес в Ивицата Газа, не е просто война на ционистите срещу "Хамас", това е война на ционистите срещу всички палестинци", каза иранският външен министър.
(БТА, Николай Станоев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

от 105

преди 7 месеца

Според мен целта на Хамас е да накара Израел да извърши геноцид в Газа. И за сега го постига. Колото и да са про-израелски настроени всички западни медий накрая се вижда политиката на апартейд и етническо прочистване. Палестинците ще бъдат прочистени от Израел, но джихада им ще продължи да живее в Европа където в крайна сметка отиват бежанците от Газа.

98

Анонимен

преди 7 месеца

В крайна сметка всички само говорят, но никой няма да рискува собствените си ресурси за да "помогне" на палестинците. Йорданския крал лае, но никога няма да каже, че 50% от Палестина е в Йордания и да я даде за Палестинската държава. Същото важи за Сирия и Ливан. Аятоласите лаят най-силно, но никога не са си мърдали пръста за палестинците.Едно е да лаеш, друго е да действаш. Едно е ясно Палестина няма да я има докато Великите сили не решат, че им трябва.

97

Анонимен

преди 7 месеца

Ще кажа само 2 думи! Израелците от години живеят на Палестинска земя! Разшириха се през годините и се " успокоиха"! За това Мусат пропусна тази Офанзива на Палестина! Израелци са сами сред тези държави които проповядват исляма! Ще кажа само,че ще им е много трудно,да влязат и Окупират на 100% Палестина! Този път,има опасност да се намесят в конфликта и други държави! Дано между тях не е Иран! Държава с ядрено оръжие! Така че обстановката в Близкия изток е много сложна!

fallback