Снимка: БГНЕС
fallback

В неделя трябваше да дойде началото на работната седмица и връщането в училище в южния израелски град Ашкелон, с края на големия еврейски празник.

Вместо това улиците бяха почти празни.

Само преди ден някои от стотиците палестински въоръжени мъже от Газа бяха на свобода тук. Ала шокиращи събития продължават да се развиват наблизо.

Видео в социалните медии показва как израелските сили преследват екстремисти, откраднали кола. Те бяха убити при драматична престрелка край пътя.

Единствените малки тълпи, които BBC среща, са до Медицински център Барзилай. Уморени медици стоят до входа на спешното отделение. Те са лекували повече от 400 пациенти заради изненадващата атака от Хамас, войнствената групировка, която управлява Газа.

"Беше много трудно, много жертви бяха докарани една след една, една след една много бързо", казва генералният директор на болницата проф. Хези Леви. "Аз съм много опитен, но не съм виждал такъв сценарий в живота си."

Един 30-годишен мъж с цигара изглежда силно потресен. Той казва, че е медицински работник от Тел Авив, но е тук като пациент. Мъжът е присъствал на фестивала в полетата близо до Газа, който завърши катастрофално в събота сутринта.

Той е прострелян в ръката, губи пръст и има рани по главата.

"Сутринта започна ракетният обстрел. Всички се уплашиха и започнаха да бягат към пътя, за да се приберат. Когато излязохме на пътя, започна стрелбата. Беше наистина шокиращо. Имаше убити хора и катастрофи", казва човекът. "Обадих се на полицията. Никой не можа да ни помогне. Час и половина седяхме в битка, безпомощни. Накрая се качих в колата с няколко хора. Аз съм медик, така че се опитах да евакуирам двама ранени. Стигнах до кръстовище и видях хора с военни униформи, но те не бяха военни, а започнаха да стрелят по мен."

Много израелци, с които BBC се среща, са шокирани от това как техните мощни сили за сигурност са били поразени от мащаба и сложността на операцията на Хамас. Сега идват и оплакванията за липса на помощ от властите.

Една разплакана двойка прави собствени запитвания, обикаляйки от болница в болница. Те не знаят дали изчезналият им син е ранен, мъртъв или сред десетките заложници, които са били грабнати от въоръжени бойци и отведени обратно в Газа.

Една майка, Рейчъл Езра се изправя срещу депутат, който е на посещение в болницата. "Искам да ми помогнеш да намеря моето момче Оз и приятелката му Наоми. Те са на 24 и 23 години“, крещи тя и призовава за най-строги военни действия срещу Газа като отмъщение за случилото се и не е единствената.

Израелски доброволец, който не иска да назове името си, се втурва в болницата от дома си - на три часа път с кола в Северен Израел, за да помогне на медицинския персонал. Той казва, че се е грижил за много от ранените войници - сред "ужасни" кръвопролития - и те, като него, искат да видят Хамас жесток удар.

"Говорих и с войниците и те са много разочаровани. Те искат да реагираме по-силно и да бъдем по-малко политически коректни, когато става въпрос за нашия начин на воюване“, казва той, добавяйки, че вярва, че чуждестранните дипломати сдържат отговора на Израел.

Междувременно израелските военни настояват, че провеждат решителна кампания в ивицата Газа, която е съвсем на кратко разстояние.

"Предстоящите дни ще бъдат дълги и трудни", каза нейният главен говорител контраадмирал Даниел Хагари. "Платихме висока цена, но ще възстановим сигурността на народа на Израел."

Отгоре има редовни гърмежи, докато израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" прихваща ракети, изстреляни от палестински екстремисти.

Той е защитавал жителите при много предишни битки с Хамас. Но точно сега никой в ​​Ашкелон не се чувства много сигурен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

gogo

преди 7 месеца

До АнонименВярвате ли ?

62

Zeta

преди 7 месеца

До АнонименПишеш смешни работи просто. Ясно е, че САЩ са зад Израел, така че сюжетът, който описваш, е невъзможен.

61

българина

преди 7 месеца

Много вероятно е щетите по газопровода и телекомуникационния кабел да са в резултат на външна намеса", казва премиерът в съобщението. "Днес говорих с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. НАТО е в готовност да помогне в разследването". От НАТО са потвърдили, че ще помогнат на съюзниците си.Подводният газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил повреден.... а зимата идва... има и други тръби и кабели

fallback