Кадър: YouTube
fallback

В редица медии се появиха ужасяващи истории за жестокостите, извършени по време на светкавичната офанзива на радикалните палестинци.  Израелската аварийно-спасителна служба „Зака” съобщи тази нощ, че медицинските й екипи са прибрали около 260 трупа от мястото, на което в събота се провеждаше музикален фестивал, атакуван от бойци на Хамас, предаде Асошиейтед прес. Още вчера близки на зрители на фестивала започнаха да разказват за изчезнали хора. Сред издирваните бяха и хора с двойно гражданство или граждани на чужди страни.

Oще по темата
Би Би Си описва случилото се на фестивала като втори "Батаклан" (залата в Париж, в която през ноември 2015 г. терористи, врекли се във вярност на „Ислямска държава”, избиха 90 зрители на рок концерт).

Фестивалът "Супернова”, атакуван от бойци на Хамас, е бил подготвян от седмици. Той се провеждал в пустинята в Южен Израел, близо до кибуца Рейм, който е недалеч от Ивицата Газа. Датата му съвпадала с края на еврейския празничен период Сукот. За фестивала пристигнали младежи от цял Израел, но и от много други страни по света. Проявата се провеждала на три фестивални сцени, в присъствието на близо 3000 зрители. Те пристигали в пустинния район с колите си. Били предупредени, че могат да очакват палестински ракетен обстрел, но не и такова зверство, за което говорят оцелелите от атаката хора.

В статията на Би Би Си участници във разказват, че в събота сутринта първо са отекнали сирени за ракетен обстрел. После токът спрял. След това сякаш от нищото се появили петдесет терористи, с военни униформи, тежко въоръжени. Пристигнали с джипове и мотоциклети и открили огън по събралите се. Публиката се разбягала панически. Някои зрители се опитали да напуснат мястото с колите си. Оцелели разказват, че са се спасили, защото се покатерили на близки дървета или се укрили в близки овощни градини. Млада жена разказва, че часове наред се преструвала на умряла, за да заблуди терористите, застреляли от упор шофьора на колата, с която се опитала да избяга. Някои от зрителите успели да изпратят кратки съобщения за помощ на близките си. Зрители на фестивала споделят пред Би Би Си, че кошмарът е продължил между три и пет часа. През това време терористите стреляли безразборно и взимали заложници.

Сред зрителите били две млади жени – израелската студентка Ноа Аргамани, на 25 години, и германската туристка и специалистка по татуировките Шани Лук, на 25 години. Историите на двете жени обиколиха западните медии. Би Би Си, "Дейли мейл”, "Дейли телеграф” разказаха, че Шани Лук е била похитена. Постепенно се появиха информации, че в социални медии се е завъртяло видео, на което се вижда млада жена, лежаща полугола в джип на нападателите от Хамас. Майката на Шани – Рикарда, разказа, че познати са й пратили видео, в което се вижда дъщеря й да лежи в безсъзнание в джип, с който бойци на Хамас парадират из улиците Газа. Британски издания разказват, че в потресаващото видео бойците казват, че жената е мъртва, че тя е израелска военнослужеща, а после заплюват тялото й или сядат върху него. Близки на Шани са успели да я разпознаят по специфична татуировка на крака. Те все още не губят надежда, че момичето може да не е мъртво и призовават който има информация за нея, да я съобщи веднага.

Пак в социалните мрежи се появи и видео, на което е вижда как Ноа Аграмани е качена насила от въоръжени мъже на мотор и откарана в неизвеста посока, докато няколко мъже държат приятеля й Ави Натан, за да не може той да й се притече на помощ. Във видеото Ноа крещи през сълзи: "Моля ви, не ме убивайте” и изглежда силно изплашена, разказват нейни близки, видели кадрите.

Израелецът Йони Ашер пък разказа, че неговата съпруга Дорон, на 34 години, и двете им дъщерички – 5-годишната Раз и 3-годишната Авив -  са били заловени от въоръжени мъже от Хамас, докато са били в къщата на майката на Дорон в Нир Оз, близо до Ивицата Газа. Йони през сълзи призова теророристите да не нараняват съпругата и децата му и да ги пуснат, а да вземат вместо тях него в плен, пише "Дейли мейл”.

В социалните мрежи журналистката Индия Нафтали пък разказа, че е видяла видео, в което четиричленно израелско семейство е държано за заложници от въоръжени мъже. От разговор между заложниците и децата от семейството – момче и момиче, става ясно, че тяхната сестра е била убита от нападателите. В друго видео Индия Нафтали и съпругът й Нананя Нафтали разказват от бомбоубежището, в което се укрили в Тел Авив след тревога за ракетна атака, че са мислели, че случващото се е втори Холокост, съобщава индийската медия Ен Де Ти Ви.

В сайтовете на редица издания, сред които и "Уолстрийт джърнъл” се завъртя видео, на което се вижда как при израелския въздушен обстрел е поразена и срината 14-етажната страда, известна като "Кулата Палестина” в град Газа. На кадрите се вижда огромен облак от прах и пушек и бягащи хора, а Асошиейтед прес съобщи, че обитателите на сградата, в която е имало апартаменти, но също и офиси, свързани с Хамас, са били предупредени десет минути по-рано от израелските сили, че тя ще бъде обстрелвана и се предполага, че са успели да се спасят невредими.

Същевременно палестинската неправителсвена организация "Международна защита за децата на Палестина” съобщи, че  по време на демонстрация в подкрепа на действия на Хамас, организирана в района на Калкилия на Западния бряг на 7 октомври, израелски военнослужещ е убил 12-годишния Ахмад Раби. Детето е било застрелян от 50-100 метра в района на пропускателен пункт, пише в сайта на организацията. Ройтерс съобщи за този трагичен инцидент и за още шестима убити палестинци в  различни случаи на ескалация на напрежението в събота на Западния бряг. По повод смъртта на Ахмад Раби представителят на палестинската правозащитна организация "Международна защита за децата на Палестина” Айед Абу Ектайш припомняq че палестинските деца живеят в един хипермилитаризиран контекст и че 48 палестинчета са били убити на Западния  бряг и в Ивицата Газа през 2023 година. Данните за тези инциденти са публикувани от палестинската организация на сайта й dci-palestine.org.

Отвъд тези разкази за ужасите на една война трябва да се припомнят и няколко съвпадения. В навечерието на ескалацията на конфликта бе връчена Нобеловата награда за мир. Броени дни преди обявяването на името на лауреата й в анализ на Франс прес се споменаваше, че в един свят на нефункциониращ ред, обхванат от редица конфликти, експерти препоръчват изобщо да не се връчва наградата за мир тази година.

Офанзивата на Хамас започна и в период, в който се отбелязва петдесетата годишнина от войната от Йом Кипур през 1973 г., продължила три седмици и отнела живота на хиляди хора, отбелязаха през уикенда Франс прес и  Асошиейтед прес.

На 6 октомври във Великобритания пък започна да се прожектира в киносалоните филмът „Голда”, посветен на израелската премиера Голда Меир. Премиерата на филма беше на германския кинофестивал "Берлинале" още през февруари, а в САЩ той беше пуснат в киносалоните още в края на август. Филмът разказва за действията на Меир по време на  войната от Йон Кипур. Но вместо широката общественост да извлече изводи и поуки от тази продукция и от историческите факти, които тя обрисува, месеци наред вниманието на анализаторите беше фокусирано основно върху това защо в ролята на Голда Меир се превъплъщава актрисата Хелън Мирън, а не актриса с еврейско потекло и еврейски отличителни черти. Мирън, която е носителка на редица кинонагради, сред които "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА, е британка от руско потекло. Тя се защити срещу критиките, подчертавайки, че чувства афинитет към еврейската култура и че смята, че може би има еврейски предци и допълни, че в този филм важното е не дали еврейка или не изпълнява ролята на Голда Меир, а дали актрисата е обрисувала правдиво персонажа и неговите действия по време на войната от Йом Кипур.
(Габриела Големанска, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

264

Анонимен

преди 8 месеца

Току що гледах по телеграм акцията за справедливос и зачитането на човешките права от така наречените демократична общност ..... за съжалиние имаше много изтребени деца.

263

БГ

преди 8 месеца

ДА ИЗПРАТИМ НАШИТЕ КОПЕЙКИ ДА ПОМАГАТ НА ТЕРОРИСТИТЕ ,СТИГА СА ДРАСКАЛИ ПО ВЕСТНИЦИТЕ

262

Анонимен

преди 8 месеца

Хамас е създаден и контролоран от Моссад за да извършват контролирани геноциди и заграбване на територии. Газа е под пълен блокаж. Кого лъжете. Аллах да ви прокълне.

fallback