Снимка: БГНЕС
fallback

Иранската мисия в ООН заяви, че Техеран не е замесен в нито едно от нападенията на ислямистката групировка в Хамас в Израел, предаде Ройтерс.

"Енергичните мерки, взети от Палестина, представляват единствено и само законна отбрана срещу седемдеситилетната потисническа окупация и ужасни престъпления, извършени от нелегитимния ционистки режим", посочи мисията.

Oще по темата
Иран не крие, че подкрепя Хамас, финансирайки и въоръжавайки групировката, и друга радикална палестинска организация, "Ислямски джихад".

Атаката на Хамас, която е най-кърватава в израелската история и взе 700 израелски жертви, а десетки израелци бяха отвлечени, съвпадна с подкрепяни от САЩ постъпки за убеждаване на Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел в замяна на отбранително споразумение между Вашингтон и Рияд - ход, който може да се окаже спирачка за по-нататъшното разведряване в отношенията между кралството и Техеран, отбелязва Ройтерс.

На извънредно заседание при закрити врата в Съвета за сигурност на ООН Вашингтон настоя 15-те членки на съвета да осъдят решително "ужасните терористични атаки, извършени от Хамас", но върховният орган на Обединените нации засега не предприема подобно действие, предаде Асошиейтед прес.

След съвещанието постоянният представител на САЩ Робърт Уд каза, че "голям брой страни" са осъдили атаката на Хамас, но не всички членки на съвета. Той каза на репортерите, че вероятно могат да се досетят кои.

Руският постоянен представител Василий Небензя каза пред Асошиейтед прес, че американците са опитали по време на срещата да кажат, че Русия не осъжда нападенията, но "това не е вярно".

"Присъстваше в изказванията ми", каза той. "Осъждаме всички атаки срещу мирни граждани." По думите на Небензя е нужно бойните действия веднага да бъдат прекратени, да се сключи примирие и да започнат съдържателни преговори между двете страни, каквито не е имало от десетилетия.

Китайският му колега Чжан Цзюн преди това изрази сходно становище на влизане в срещата. Той каза, че Пекин осъжда всички атаки срещу мирни граждани, но не спомена Хамас.

"Това, което е наистина важно, е да не се допусне по-нататъшното изостряне на обстановката и даването на нови жертви от мирното население", заяви Чжан. "Важно е и наистина да се върнем към уреждането на конфликта чрез създаването на две държави (израелска и палестинска - бел. ред.)."

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (УНРВА) съобщи, че нейно училище е получило "пряко попадение" при израелските ответни удари по Ивицата Хаза, предаде ДПА.

"Училището, подслоняващо над 225 души, пострада сериозно", посочи УНРВА. "Няма жертви сред разселените лица, но на сградата на училището са нанесени тежки материални щети."

УНРВА заяви, че е подслонила над 73 000 вътрешно разселени хора в 64 свои училища в Ивицата Газа.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 месеца

Всичко умно напуска Русия ! Остава ПУШЕЧНОТОмесо !

17

Анонимен

преди 6 месеца

Евреите след Втората Световна война платиха на палестинците със злато територията на Израел. С кораби пренасяха почва и превърнаха пустинята в градина. Но както е казал мъдрецът: Никоя държава не е достатъчно богата, за да заситиЛУМПЕНИ и терористи като Хамас !

16

Коментар

преди 6 месеца

До тук изглежда че Русия ще извлече полза от това. А пък америка ще трябва да си вдигне дълга с още 2 трильона до края на годината. А Зеленски ще чака зелен хайвер.

fallback