Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Израел бе разтърсен от протести вчера, когато парламентът започна да обсъжда основен елемент от оспорваната месеци наред реформа на съдебната система в страната, предаде ДПА.

Десетки хиляди демонстранти снощи излязоха в подкрепа на законопроекта в Тел Авив, докато в Йерусалим десетки хиляди израелци протестираха срещу предложението, внесено от дясното религиозно правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Твърди се, че поддръжници на реформата са нападнали журналист и неговия снимачен екип по неясни засега причини, съобщават местни медии.

Много от демонстрантите в Тел Авив, подкрепящи законопроекта, са пристигнали от други райони на страната, по-специално от селища на окупирания Западен бряг.

Израелските медии оценяват броя на демонстрантите, подкрепящи реформата, на около 50 000 души, а броят на нейните противници - между 50 000 и 100 000 души.

Парламентът на Израел започна вчера заседанието си, за да финализира основен елемент от спорната съдебна реформа. Законопроектът е част от по-голям пакет, който според противниците му е заплаха за демокрацията в страната.

Съгласно реформите Върховният съд на Израел вече няма да може да постановява, че дадено правителствено решение е "необосновано". Опозицията се опасява, че реформите могат да насърчат корупцията и произволните назначения на високи постове.

Окончателното гласуване на законопроекта се очаква да бъде не по-рано от утре следобед.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 месеца

А тука една шепа хора излизат да искат това, което израелците имат и пазят. За това ще изчезнем като нация.

3

Анонимен

преди 9 месеца

Ами то и у нас готвят реформа. Да поканим израелците с безплатен полет до тук, да протестират и обратно. Ще има полза за всички. Евреите безплатен превоз не пропускат. Ние пък сами няма да излезем на протест.

2

Шалом

преди 9 месеца

Страхотно знаме долу вдясно

fallback