Снимка: БГНЕС
fallback

На сметище за отпадъци в Северозападна Сирия Мохамед Бехал търси пластмаса, която ще бъде продадена на преработватели и превърната в килими и други предмети в бедния бунтовнически анклав, съобщава АФП.

В контролираната от бунтовниците Сирия рециклирането рядко е екологичен импулс, а по-скоро мрачен спасителен пояс за нуждаещите се жители, които търсят работа или предмети, които иначе не биха могли да си позволят.
Смело преодолявайки миризмата, насекомите и риска от болести, 39-годишният Бехлал прекосява купчината боклук. Той и две от шестте му деца изкарват прехраната си, пресявайки боклука в село Хезрех в провинция Идлиб, като всеки от тях печели по 7 до 10 долара на седмица.

"Уморително е... но какво да правим, трябва да се примирим с този тежък труд", казва Бехлал, който е бил разселен от съседната провинция Алепо по време на гражданската война в Сирия. "Слава Богу, поне имаме работа с боклука", добавя той.

Бехлал е прострелян в крака по време на сраженията и има проблеми с намирането на работа. Прегърбен, за да събере парчета пластмаса или метал, той хвърля всичко в торба, за да го продаде в близката инсталация за скрап.
В конфликта в Сирия са загинали повече от 500 000 души, а около половината от населението на страната отпреди войната е било принудено да напусне домовете си след началото на сраженията през 2011 г. Повече от 4 милиона души, повечето от които са зависими от помощи, живеят в райони, контролирани от джихадисти и подкрепяни от Турция групировки в северната и северозападната част на Сирия.

В голям склад за скрап, разположен до земеделски полета, работници сортират свободно пластмасови боклуци на купчини според цвета им. След това ги нарязват и раздробяват на малки парчета, които се измиват и претопяват в пластмасови гранули.

29-годишният Фархан Слейман е сред тези, които обработват материала, донесен от сметището.

"Купуваме пластмаса от скитащи камиони за събиране на боклук и от деца", казва Слейман, родом от провинция Хомс.

Той изразява опасения от риска да се зарази с "холера или хронични заболявания" от работата с боклука.
На друго място в северната провинция Идлиб работници във фабрика за изработка на рогозки и килими изработват ярко оцветени пластмасови нишки, докато големите тъкачни машини щракат и тракат.

Собственикът на фабриката Халед Рашу, на 34 години, казва, че изработването на килими е семейна традиция.

"Имаме повече от 30 служители" във фабриката, хвали се той като значителен успех в регион, където много хора са безработни.

От тъкачните машини излизат големи килими с геометрични мотиви, някои от които са направени с поразителни червени или лилави пластмасови конци, и се подреждат на купчини.

30-годишният собственик на магазин Мохамед ал-Касем е сред продавачите на изтривалки, които според него са хит в район, където много хора са разселени и живеят в обикновени палатки или импровизирани жилища. Рогозките, изработени от рециклирана пластмаса, струват между 5 и 15 долара, докато традиционните килими в персийски стил са около 100 долара.

"През лятото търсенето на пластмасови рогозки се увеличава", защото те задържат по-малко топлина, казва Касем от магазина си в Маарет Масрин, град в провинция Идлиб. Но те могат да се използват и през зимата и са по-евтини", добави той,цитаран от АФП и БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

gogo

преди 10 месеца

тези на снимката не са баш сирийци, толкоз ли не намерихте снимков материал ,в нета е пълно,напишете сирийци и готово,кви са тия бангладежци или пакистанци

18

младен

преди 10 месеца

Само да въпросвам, кой съсипа една прилично просперираща държава???

17

сдфдсф

преди 10 месеца

До 13Абе не си прав...какво разбира обикновения сириец от политика....но с едни пари от ЦРУ и може да се съсипе една държава...проблемът е че тази схема не проработи с руснаците....нещо не се вързаха на ***...лни и тем подобни отпад....ъци за рециклиране....затова се премина към плана да се използват ***///илни бандерки и да се спретне война в Бадерия.....но за сега и този план отива на провал....и сега се насочват към Китай....империята на злото може да съществува само чрез войни.

fallback