Снимка БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски вече е в саудитския град Джеда за срещата на върха на Арабската лига. Това съобщиха първо телевизиите "Ал Арабия" и "Ал Хадас", впоследствие пристигането си потвърди самият той в "Туитър".

Някои медии описаха визитата като "изненадваща", но първите съобщения за нея се появиха преди дни.

Зеленски е поканен от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, фактическия владетел на кралството. Поканата идва в момент на критики от Съединените щати към арабския свят за запазване на отношенията с Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Вашингтон и други западни сили са обезпокоени и от плана за реабилитиране на сирийския президент Башар ал Асад, който ще бъде днес на срещата.

Oще по темата

"Започвам първото си посещение в Кралство Саудитска Арабия за подобряване на двустранните отношения и връзките на Украйна с арабския свят", написа Зеленски в "Туитър" в началото на първата си визита в Близкия изток от началото на войната.

Зеленски не споменава самата среща на Арабската лига, но за участието му в нея говорят двете арабски медии и така потвърждават информацията за поканата от принц Мохамед на форума, разпространявана по-рано този месец.

Източници на двете телевизии потвърждават и че пристигналият на борда на френски правителствен самолет Зеленски впоследствие ще се отправи (със същия самолет) към срещата на Г-7 в Хирошима, Япония - първа негова визита в Източна Азия от началото на войната. Очаква се той да бъде там в неделя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 11 месеца

Всеки един евреин може да стане арабин стига да иска то така излиза.

58

Анонимен

преди 11 месеца

Направи ми впечатление че френски самолет го разкарва натъй на тъй тоест за сметка на френските данъкоплатци на които увеличават пенсионната възраст да могат Макрон и зеленски да се разкарват на тъй на тъй и на тук на там.

57

BG

преди 11 месеца

Този на колко места е едновременно?

fallback