Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Израелски въздушен удар е нанесъл щети по международното летище в Алепо рано тази сутрин и го е извадил от строя, съобщиха сирийски държавни медии, цитирайки източници от сирийската армия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Позовавайки се на военен източник, държавната информационна агенция САНА съобщи, че Израел "е извършил въздушна атака от посока Средиземно море, западно от Латакия, насочена към международното летище в Алепо". САНА заяви, че ударът е "причинил материални щети" и е повредил пистата на летището.

Засега няма данни за жертви и ранени. Няма и коментар от страна на израелски официални лица.

През последните години Израел е нанасял стотици удари по цели в контролираните от правителството части на Сирия, включително нападения срещу летищата в Дамаск и Алепо, но рядко признава или обсъжда операциите.

Израел обаче признава, че нанася удари по бази на свързани с Иран бойни групировки, като ливанската "Хизбула", която е изпратила хиляди бойци в подкрепа на силите на президента Асад.

Алепо, който претърпя значителни разрушения по време на гражданската война в Сирия, отново беше силно засегнат от смъртоносното земетресение с магнитуд 7,8, което разлюля Турция и Сирия миналия месец. Оттогава редица държави изпращат пратки с помощи на летището в града.

На 19 февруари израелски въздушни удари засегнаха жилищни райони в сирийската столица Дамаск, при което загинаха най-малко петима души, а 15 бяха ранени, съобщиха сирийски държавни медии.

На 2 януари сирийската армия съобщи, че израелски военни са изстреляли ракети към международното летище в столицата Дамаск, като са го извадили от строя и са убили двама войници. Това нападение бе извършено на фона на израелските опасения, че летището в Дамаск се използва за вкарване на иранско оръжие в страната, не само за силите на Асад, но и за ливанската шиитска групировка "Хизбула".
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Ha

преди 1 година

Русолюб долюбва рязанаарабела.Интересно ми е руснака "освободи" Сирия. Сега сириеца е баратушката за руснака. българин, сириеца, узбека, татарстанец, ингушетеца е все обслужващ персонал вечно признателните освободени Ч. У. Р. К. И

43

Анонимен

преди 1 година

За да не може да се праща помощ за земетресението.

42

Неуморния

преди 1 година

А какво безаналогово руско ПВО пази Сирия? Май ще излезе че ф35 не това за което го представя руската пропаганда. Израел колко повече ядрени бойни глави има спрямо Иран не разбрах? 30 - 40 пъти повече ще имат в момента в който там направят само 1.

fallback