Снимка: БГНЕС
fallback

Турски лекари се оплакват, че условията им на работа се влошават – удължен работен ден, увеличаване на физическото и вербално насилие от пациенти или техните роднини и тормоз от страна на шефове. При една от последните атаки въоръжен мъж през юли простреля 15 пъти кардиолога Екрем Каракая и го уби, защото сметнал лекаря за отговорен за смъртта на майка му.

Икономическите проблеми на Турция направиха емигрирането по-привлекателно, след като инфлацията надхвърли 83 процента, а турската лира загуби около 30 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината. Някои казват, че дори изборите догодина, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган ще се бори да удължи своето 20-годишно управление, не дават надежда за промяна, разказва Агенция "Франс прес".

Правителството твърди, че се опитва да реши тези проблеми и през юли увеличи заплатите на лекарите в публичния сектор с 42 процента. През август то въведе реформи за по-нататъшно подобряване на техните икономически условия и защитата им от насилие. Разпоредбите имат за цел да ограничат броя на лекарите, напускащи Турция, и да ограничат нарастващата тенденция медицински специалисти да преминават от държавни към частни заради по-добро заплащане.

Миналия месец Ердоган отприщи гнева си срещу турците, напускащи страната. „Съжаляваме тези, които пристигат пред вратата на други страни заради повърхностни стремежи, просто защото искат да карат по-добра кола или да ходят на повече концерти“, изтъкна той.

Професор Нергис Ердоган, председателка на Истанбулската лекарска камара, каза, че тази година са се увеличили заявленията за сертификати за добро състояние - документи, които позволяват на лекари да работят в чужбина. През 2012 г. само 59 турски лекари са кандидатствали за получаване на удостоверения. Но само през първите девет месеца на тази година 1938 лекари - 1014 специалисти и 924 общопрактикуващи - са подали молби. „Ние питаме първокурсниците за техните прогнози. Значителна част от тях започват с думите: „Ще взема курс по немски“, каза тя пред АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 година

Някога имаше лекари, а не търговци. В момента само търговци. Най-голямата грешка е това. Лекарят трябва да е спокоен за прехраната си, семейството си, болницата, за да може да се отдаде на професията. Как може за футболистите да има милиони, а тези които трябва да спасяват животи да ги превръщат в търговци. Субсидиите на партиите, трябва да са за болниците.

23

Олимпий Панов

преди 1 година

Че те 90% от докторите трябва да бъдат ***. То доктори не останаха само мениджъри.Мръсни гадове те и фарма индустрията най криминалната система която убива милиони хора по света под егидата ще ви излекуваме веднъж и завинаги,ама преди това дайте всичко каквото имате.Щом толкова плачат да отиват в полето да работят там никой няма да ги убива.

22

Анонимен

преди 1 година

Ами не ходете на лекар бе! Що ходите! Нали били некомпетентни, кожодери и пр. Лекувайте се сами! Нали сте много компетентни!

fallback