Снимка: БГНЕС
fallback

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на страната, увеличава влиянието си на ключовия китайски пазар.

Китай се превърна във важна дестинация за руския петрол, тъй като Москва се стреми да поддържа износа си след последиците от инвазията в Украйна. Това доведе до по-ожесточена конкуренция с Иран на един от малкото останали достъпни пазари за ирански суров петрол, които бяха значително ограничени от санкциите наложени от САЩ, предава Bloomberg.

Руският износ за Китай нарасна до рекорд през май. Тогава Русия изпревари Саудитска Арабия като най-голям доставчик за най-големия вносител в света. Въпреки че Иран намали цените на петрола си, за да остане конкурентоспособен на китайския пазар, близкоизточната страна все още поддържа стабилни потоци. Това се дължи отчасти на нарастващото търсене в Китай след облекчаването на строгите COVID ограничения, които намалиха драстично потреблението.

„Единствената конкуренция между иранските и руските барели може да се наблюдава в Китай, което ще работи изцяло в полза на Пекин.“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това също е вероятно да притесни производителите в Персийския залив, тъй като техните високо ценени пазари са превзети от суров петрол, продаван на силно намалени цени“.

Официалните данни на Китай посочват само три месеца, в които е внасян суров петрол от Иран от края на 2020 г. насам, включително през януари и май тази година. Данни от трети страни обаче показват постоянен поток на суров петрол от ислямската република. След лек спад през април, вносът е бил над 700 000 барела на ден през май и юни, сочат данните на Kpler. Консултантът в индустрията FGE обаче твърди, че руският Urals е изместил някои ирански барели.

Иранският петрол е оценяван на близо 10 долара за барел под фючърсите на „Брент“. Ниската цена има за цел да се конкурира с тази на руския сорт Urals, който трябва да бъде доставен в Китай през август. Намалението е еквивалентно на отстъпка от около 4 до 5 долара за барел преди инвазията. Иранските класове Light и Heavy са най-сравними именно с Urals.

Независимите китайски рафинерии са основни купувачи на руски и ирански суров петрол и евтините доставки са важни, защото рафинериите са ограничени от правила засягащи износа на горива, каквито не важат за държавните преработватели. Известни като „чайници“, те не получават квоти за доставка на горива до отвъдморските пазари, където цените скочиха поради кризата в предлагането. Вместо това, те доставят на вътрешния пазар и са претърпели загуби през последните месеци, тъй като COVID мерките подкопаха търсенето.

Намален внос от Африка

Руският суров петрол ESPO, който е известен с по-ниско съдържание на сяра и по-високо качество е по-скъп от иранския петрол, твърдят търговци, но все пак по-евтин от сравнимите барели от други страни от Близкия изток. Желанието на Китай да приема петрол с отстъпка въпреки произхода му ограничава потоците от други доставчици.

Западна Африка е една от най-силно засегнатите, особено що се касае до доставките от Ангола, Габон и Демократична република Конго, твърди Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler.

Потоците в Западна Африка са се равнявали на средно 642 000 барела на ден миналия месец, най-ниското ниво от ноември 2013 г., казва тя. Сривът в ключова ценова структура също допринесе за по-високите разходи за внос на африкански суров петрол, който трябва да измине дълго разстояние, за да стигне до Китай.

„Разходите са голяма грижа главно за „чайниците“, казва Михал Мейдан, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Това вероятно ще се задържи като тенденция, докато икономиката не започне да се възстановява и активността се възобновява. Тогава и търсенето на всички суровини ще се увеличи“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

юбералес

преди 1 година

През последните 500 години Иран не е нападал никого.

74

Шмайзер

преди 1 година

Путинова Русия ще си яде петрола сама.

73

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

Понеже въпросът в заглавието е философска дилема, ще се опитам да дам тривиален отговор. Значи, това е все едно да си лапнал конец, който е излязал отзад. Накрая на конеца - пред устата е вързано едно голямо л**но, а на другият край - огромен ***. Като дръпнеш да изкараш пениса, л**ното ти влиза в устата. Като се опиташ да го извадиш от устата, членът ти влиза яко отзад. Това е отговорът на загаТката с петрола - Русия или Иран.

fallback