Снимка: БГНЕС
fallback

В понеделник Израел призова своите граждани да избягват Истанбул или да се върнат у дома, ако вече са там, като засили препоръката от 30 май да не се пътува до Турция поради заплахата от ирански опити за убийство или отвличане на почиващи израелци.

Министърът на външните работи Яир Лапид заяви, че "огромните усилия" на израелските сили за сигурност са спасили "израелски животи през последните седмици", и благодари на турското правителство за приноса му.

Той не дава повече подробности. Израелски служител по сигурността е заявил пред "Ройтерс", че Турция е арестувала няколко заподозрени "оперативни работници" на иранската Революционна гвардия.

"Призоваваме израелците да не летят до Истанбул - и ако нямате жизненоважна причина, не летете до Турция. Ако вече сте в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро", каза Лапид в телевизионно изявление.

"Тези терористични заплахи са насочени към почиващите израелци. Те избират по случаен, но умишлен начин израелски граждани с цел да ги отвлекат или убият", каза той.

"Искам оттук да предам послание и на иранците. Който и да нарани израелците, няма да му се размине. Дългата ръка на Израел ще ги стигне, независимо къде се намират."

Техеран се закани да отмъсти на Израел, който обвинява за убийството на 22 май на Хасан Саяд Ходай, полковник от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който беше застрелян зад волана на колата си от двама души на мотоциклет.

Израел нито потвърди, нито отрече отговорността - това е стандартната му политика по отношение на обвиненията в убийства. Израел обвини Ходай, че е подготвял нападения срещу негови граждани по целия свят.

Турция е популярна туристическа дестинация за израелците. Двете страни възстановяват връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Християна

преди 1 година

Крайно време е и Израел и ЕС и ООН да разберат че ислямският тероризъм е най-голямото зло и всички ислямски дисктаторски режими вършат същите дяволски престъпни дела като корумпираните нацисти-терористи,лъжци,клеветници,крадци и убийци а комунистите противозаконно узаконяват финансират и въоръжават престъпните ислямски групи,защото са същите нечестиви корумпирани врагове на Бога и престъпници срещу истината и човечеството като тях.А праведните хора (евреи и християни) са основната им мишена!

9

Българщина

преди 1 година

Който и да нарани израелците, няма да му се размине. Дългата ръка на Израел ще ги стигне, независимо къде се намират."Ето това е държава, която е отговорна за гражданите си. Историята показва, че не само говори, а и го прави.

8

Истина

преди 1 година

Всеки диктаторски режим като нацистки, комунистически,ислямски са опасни за Божиите праведни като евреи и християни, защото диктаторските режими са корумпиран и агресорски, те погазват не само човешките права и свободи, но така и международното право, но и Божият морален закон и няма да се спрат пред нищо за да ограбят заколят и погубят невинни за да заграбят повече и повече. затова и не трябва да им се вярва,а да се бяга надалеч от диктатурите т.к.там дори съдилища са противозаконно зависими

fallback