Снимка: БГНЕС
fallback

В неделя израелски войници застреляха палестинец близо до бариерата на окупирания Западен бряг, а в Йерусалим палестинец намушка с нож израелски граничен полицай, което допринесе за нарастване на насилието, което породи опасения, че отново ще се стигне до по-широк израелско-палестински конфликт.

Нападенията бяха извършени часове, след като израелските сили заловиха двама палестинци, които се промъкнаха в Израел и убиха трима души в ултраортодоксалния еврейски град Елада в Деня на независимостта на Израел миналия четвъртък.

Израелската армия съобщи, че стрелбата по палестинец в неделя е станала, след като "войниците са забелязали заподозрян, който се е опитал да премине незаконно през оградата за сигурност" в района на град Тулкарм на Западния бряг, предаде "Ройтерс".

"Войниците са действали, за да спрат заподозрения в съответствие със стандартните оперативни процедури, като са използвали боен огън", според говорителя на армията.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че мъжът е бил убит.

След нападението с нож в Йерусалим в неделя полицията съобщи, че гранични полицаи на мястото на инцидента са застреляли палестинския нападател и че той и жертвата се лекуват от раните си.

Отделно от това, убийството на трима души в Елад в четвъртък доведе до тридневно издирване от израелските сили на двама нападатели с брадви, които са избягали през града, разположен на около 15 км северно от Тел Авив.

Двамата мъже бяха заловени в неделя в гора близо до Елад, съобщи израелската армия. Те са идентифицирани от Израел като жители на село близо до палестинския град Дженин на Западния бряг.

Снимки на двамата, които изглеждаха невредими, и на израелски служители по сигурността, насочили оръжия към скривалището им, бяха разпространени от израелски новинарски уебсайтове, след като те бяха задържани.

От март досега палестинци и представители на арабското малцинство в Израел са убили 18 души, включително трима полицаи и един охранител, при нападения в Израел и на Западния бряг, които са били насочени предимно срещу цивилни.

Израел извършва обиски за арести в палестински градове и села, които често предизвикват сблъсъци и довеждат до това, че броят на палестинците, убити от израелските сили от началото на годината, достига най-малко 41.

Жертвите включват въоръжени членове на войнствени групи, самотни нападатели и случайни минувачи.

Хамас, ислямистката групировка, която контролира Газа, похвали нападението на Елада. Тя заяви, че нападението е в отговор на израелските действия в джамията Ал-Акса в Ерусалим.

През последния месец палестинците и израелската полиция неколкократно влязоха в сблъсъци в чувствителния комплекс.

Палестинците и Йордания, която е пазител на третото по святост място в исляма, обвиняват Израел, че не прави достатъчно, за да наложи дългогодишна забрана за молитва на немюсюлмани там, което Израел отрича.

Комплексът е най-святото място на юдаизма и е остатък от два древни еврейски храма.

Израел завладява Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим по време на Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците се стремят към тези територии за бъдеща държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Българщина

преди 1 година

"От март досега палестинци и представители на арабското малцинство в Израел са убили 18 души, включително трима полицаи и един охранител, при нападения в Израел и на Западния бряг, които са били насочени предимно срещу цивилни."Това трябва да е заглавието, а не на 50-я ред в статията.

fallback