Снимка: БГНЕС
fallback

Най-малко петима цивилни бяха ранени, след като сирийското разклонение на терористичната ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), извършиха ракетна атака в района на Тал Рифаат в Северна Сирия във вторник.

Организацията трябваше да се оттегли от Тал Рифаат в съответствие със споразумението между Турция и Русия на 22 октомври 2019 г. Тя обаче все още присъства там и се насочва към цивилни селища.

По първоначални данни терористите са изстреляли най-малко шест ракети по Мара, като са ранили петима цивилни и са причинили материални щети.

Турските военни нанесоха удари по постовете на терористичната групировка в региона със самоходни гаубици, разположени в района на операция "Щитът на Ефрат", който беше прочистен след антитерористичната кампания на Турция, предаде "Дейли Сабах".

ПКК превзеха Тал Рифаат през февруари 2016 г. с въздушната подкрепа на Русия. Тя разсели около 250 000 души, като повечето от тях потърсиха убежище в близост до турската граница.

Терористичната групировка е изкопала окопи в сирийския граничен град Тал Рифаат близо до турската граница, превръщайки района във военна зона.

Групировлата, които окупират около една трета от територията на Сирия с подкрепата на САЩ, често атакуват с тежки оръжия Азаз, Мареа, Ал-Баб, Джараблус, Африн, Тал Абяд и Рас ал-Аин в северната част на страната.

При нападенията си терористите използват модерни тежки оръжия като ракети TOW, многоцевни ракетни установки, ракети "Катюша" и "Град", както и произведени в САЩ и Русия ракетни установки и минохвъргачки.

По време на тези нападения се откроява районът Тал Рифаат в Алепо, разположен на 18 км от турската граница.

От 2016 г. насам YPG/PKK са убили стотици цивилни граждани, особено като са атакували с нападенията си болници, училища и многолюдни граждански селища.

Терористичната групировка иска да попречи на завръщането на цивилните граждани в земите им, като ги сплашва.

От 2016 г. насам Турция започна тройка успешни антитерористични операции по границата си в Северна Сирия, за да предотврати формирането на терористичен коридор и да даде възможност за мирно заселване на жителите - а именно операциите "Щитът на Ефрат" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Пролет на мира" (2019 г.).

В своята над 40-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, Съединените щати и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени и деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

Значи накрая и Ганка започна да прозира истината, че ПКК са терористи. Вероятно и Ганььоо ще започне да я прозира, ... когато малко изтрезнее.

3

Анонимен

преди 2 години

преписване от вестника на ердоганчо? вярно, вече нямаме държава, а медиите са слуги

2

Анонимен

преди 2 години

Дали като повториха 11 пъти в новината, че те да терористи, ПКК наистина ще станат терористи? Много досадно промиване на мозъците.

fallback