Снимка: БГНЕС

Най-малко 152 палестинци са ранени при сблъсъци с израелската полиция за борба с безредиците в джамията Ал-Акса в Йерусалим, съобщи палестинският Червен полумесец, две седмици след началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Израелските сили за сигурност са в състояние на повишена готовност след поредицата смъртоносни арабски улични нападения в страната през последните две седмици, а сблъсъците на свещеното място в Йерусалим крият риска да предизвикат отново по-широк конфликт между израелци и палестинци, предаде "Ройтерс".

Комплексът Ал-Акса, който се намира на върха на платото на Стария град и е известен на мюсюлманите като Ал-Харам ал-Шариф или Благородното светилище, а на евреите - като Храмовия хълм, е най-чувствителният обект в продължаващия с поколения конфликт.

В изявление на израелската полиция се казва, че стотици палестинци са хвърляли фойерверки и камъни по силите на реда и по близката еврейска молитвена зона на Западната стена в Стария град на Йерусалим след сутрешната молитва по време на Рамазана.

Още по темата
Полицията е влязла в комплекса "Ал-Акса", за да "разпръсне и отблъсне (тълпата) и да даде възможност на останалите поклонници да напуснат безопасно мястото", се казва в съобщението, като се добавя, че трима полицаи са били ранени при сблъсъците.

По данни на Палестинския червен полумесец палестинците са получили наранявания предимно от гумени куршуми, побой, гумени куршуми и зашеметяващи гранати.

Полицията е задържала стотици палестинци, съобщи в Туитър говорителят на израелския премиер Нафтали Бенет.

"Работим за възстановяване на спокойствието, както на Храмовия хълм, така и в цял Израел. Наред с това се подготвяме за всеки сценарий и силите за сигурност са готови за всяка задача", каза Бенет.

Палестинското външно министерство, споменавайки насилието в Ал-Акса, заяви, че "държи Израел напълно и пряко отговорен за това престъпление и неговите последици".

"Необходима е незабавна намеса на международната общност, за да се спре израелската агресия срещу джамията Ал-Акса и да се предотврати излизането на нещата извън контрол", заяви Набил Абу Рудейнех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, който управлява самоуправляващите се райони на окупирания от Израел Западен бряг.

Хамас, палестинската ислямистка групировка, която контролира ивицата Газа, заяви, че Израел "носи отговорност за последствията".

Напрежението тази година се засили отчасти поради факта, че Рамадан съвпадна с еврейския празник Пасха.

Миналата година по време на мюсюлманския пост имаше нощни сблъсъци между палестинци и израелската полиция. Заплахите за изселване на палестинците в Източен Йерусалим и полицейските набези в Ал-Акса спомогнаха за разпалването на 11-дневната война между Израел и Газа, при която загинаха над 250 палестинци в Газа и 13 души в Израел.

От март насам израелските сили са убили 29 палестинци по време на извършване на обиски в Западния бряг, след като палестински нападатели убиха 14 израелци при поредица от нападения в израелски градове.

Ал-Акса е третото най-свято място в исляма и също така се почита от евреите като място, където се намират два древни храма.

Израел завладява Стария град и други части на Източен Йерусалим по време на Близкоизточната война през 1967 г. и твърди, че целият град е негова вечна, неделима столица. Палестинците се стремят Източен Йерусалим, включително неговите мюсюлмански, християнски и еврейски свети места, да стане столица на бъдеща държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase