Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Израел и палестинската група Хамас се съгласиха на прекратяване на огъня, след конфликт, който трая повече от седмица и остави стотици мъртви, повечето от които палестинци. Примирието сигнализира за прекратяване на кръвопролитието, но вероятно ще остави двете страни по-отдалечени от всякога.

В продължение на 11 дни израелските отбранителни сили извършваха опустошителна въздушна бомбардировка на Газа, докато палестинската военна група Хамас изстреля хиляди ракети срещу Израел, в сблъсък, който подчерта колко невъзможно е станало дългосрочно мирно споразумение.

Израелските въздушни удари убиха 232 палестинци, включително 65 деца, според министерството на здравеопазването, управлявано от Хамас. Най-малко 12 души в Израел, включително две деца, са били убити от палестинския военен огън от Газа, според ИД и израелската спешна служба.

Висш лидер на Хамас заяви пред CNN, че примирието, при условията на посредничество от страна на Египет, ще започне в 2 ч. местно време в петък.

"Кабинетът за сигурност се събра тази вечер и прие единодушно препоръката на всички елементи на сигурността - началникът на щаба, ръководителят на Схин Бет, ръководителят на Мосад и ръководителят на Съвета за национална сигурност - да приеме Египетска инициатива за взаимно безусловно прекратяване на огъня, която ще влезе в сила след час", се казва в изявлението от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Празненства заради примирието можеха да се видят в Газа и Тел Авив след официалното съобщение. В ранните часове на петък сутринта репортер на CNN разказва как колите свирят по улиците от радост, докато глас, излъчен от близката джамия, прославяше Бога.

В Тел Авив новината предизвика комбинация от реакции - от облекчение до скептицизъм.

"Мисля, че прекратяването на огъня е добро по хуманитарни причини, за да позволи на цивилните да се отпуснат малко и от двете страни. Скептичен съм обаче, че то наистина ще продължи задълго", заяви 22-годишната Цвика Гефт пред Ройтерс. "Не мисля, че Израел е постигнал много. Искам да кажа, че няма никакви споразумения за бъдещето, нищо. Но предполагам, че е добре да прекъснем малко."

Единадесет дни война

Новините за прекратяването на огъня дойдоха с поредица от разделителни изстрели - само няколко минути след обявяването на прекратяването на огъня и преди официалното започване на примирието, в градовете и селата в Израел в близост до Газа отново зазвучаха сирени, предупреждаващи за ракетни атаки.

От началото на конфликта палестинските бойци са изстреляли над 4000 ракети към Израел, според ИД. Много от тях са прихванати от израелската отбранителна система. Най-дългото затишие в ракетния обстрел от Газа - от повече от осем часа - се състоя през нощта срещу четвъртък, докато израелските военни действия продължиха.

Междувременно израелските отбранителни сили извършиха опустошителна въздушна бомбардировка на Газа, атакувайки обширната тунелна мрежа и друга инфраструктура на Хамас. Около 72 000 жители на Газа са разселени, заяви УНИЦЕФ в сряда.

Кабинетът на израелския министър-председател даде ясно да се разбере в четвъртък, че военните му ще бъдат инструктирани да започнат отново кампанията си срещу бойци в Газа, ако се счита, че не успяват да запазят своята страна по споразумението.

"Политическото ръководство подчертава, че действителността на място ще определи всяко решение за възобновяване на военната кампания", се казва в изявлението.

Примирието следва вихър от дипломатически опити за настояване за прекратяване на огъня. Президентът на САЩ Джо Байдън и неговата администрация имаха набор от съобщения за Израел през последните няколко дни, включително в четвъртия разговор на Байдън с израелския премиер Бенямин Нетаняху в сряда.

В подготвените набързо реплики от Белия дом, дадени един час преди примирието да влезе в сила, американският президент кредитира "тихата и безмилостна дипломация" на неговата администрация, заедно с усилията на Египет, за постигането на споразумението.

"Провеждахме интензивни дискусии на високо ниво, час по час, буквално, с Египет, Палестинската автономна власт и други страни от Близкия изток с цел да избегнем продължителния конфликт, който сме виждали през предходните години, когато отново е имало военни действия", каза Байдън.

Той не бе по-настоятелен към израелския си колега до последните дни, когато откровено каза на Нетаняху, че насилието трябва да спре. Но той направи това лично и почти не адресира ситуацията през 11-те дни, в които атаките продължаваха.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също приветства прекратяването на огъня между Израел и Хамас, но каза, че трябва да се направи още по въпроса. Гутериш заяви пред репортери, че иска връщане към преговорите между Израел и палестинците, и призова за стабилно разпределяне на хуманитарна помощ за жителите в Газа.

"Подчертавам, че израелските и палестинските лидери носят отговорност отвъд възстановяването на спокойствието да започнат сериозен диалог за справяне с основните причини за конфликта. Газа е неразделна част от бъдещата палестинска държава и не трябва да се пестят усилия за постигане на реално национално помирение, което прекратява разделението ", каза той.

По-рано генералният секретар призова за незабавно прекратяване на огъня в страстна реч в Ню Йорк. "Ако на Земята има ад, това е животът на децата в Газа днес", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

izh

преди 2 години

10 000 ракети от различен калибър изстреляни по СТОЛИЦАТА т.е по ГРАЖДАНСКИ ОБЕКТИ и ислямска групировка с ирански петродолари разположила си командването в жилищни блокове. Някой да ми покаже нещо създадено за 15 века от ислямист?

30

УТРЕ

преди 2 години

Да бе мирно стояло, не бе чудо видяло.Дълбоки съболезнования на цивилизованите жертви, а на диваците - поредна обеца на ухото.

29

Анонимен

преди 2 години

по принцип арабите нищо не създават, освен ислямисти. и не са само палестинските араби, а всички. от мароко до йемен, от ирак до судан, ако не са европейците, азиатците и двете америки, тия само ще се избиват помежду си. само египет има един суецки канал, и той е построен от британци. дори и туризмът там не е заради арабите, а заради древни цивилизации, унищожени от арабите. всичко се внася от 'лошата европа', а за благодарност те изнасят терористи и изнасилвачи.

fallback