Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Иран въоръжава Хамас. Това, което в момента показаха, са ракети иранско производство, каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Хамас много добре са изчислили потенциала на израелската ПВО, тя има около 90% успеваемост. Но Хамас са изчислили точно тези 10% и успяха да прокарат ракети," каза анализаторът.

"Това, което се чу, е, че те не успяват да бъдат съвсем точни, защото нямат едно GPS-устройство за насочване - нещо, което го има Хизбула," коментира експертът. По думите му сега Хамас очакват доставка на подобен тип ракети от Хизбула в Ливан. Т.е. от двете страни на Израел се отварят фронтове, което много усложнява задачата на израелската армия, смята проф. Чуков.

Oще по темата


"Ивицата Газа е малка гъсто населена територия, там живеят над милион и половина души и много трудно се управлява. Израел се изтегли през 2005 година от Газа, те не бяха в състояние да контролират подобен тип райони и там се настаниха терористите. Тази терористична организация (Хамас) управлява ивицата Газа, там си има министерства и всички структури, вкл. ООН има представителство там. Имаше големи вълнения от страна на израелските заселници, които възприеха това изтегляне на Израел като катастрофа," коментира проф. Чуков в разговор с Милена Милотинова.
 
Две години Израел не може да състави правителство и това е окуражило Хамас да атакува, смята проф. Чуков.

Хамас е в черните списъци на терористичните организации на ЕС и САЩ.

Проф. Чуков припомни предишните ескалации на напрежението - през 2006, 2008, 2012, 2014. Огромният период на затишие оттогава, по думите му, е благодарение на управлението на администрацията на Тръмп, по време на което палестинците се опитаха да влязат в ООН, не им беше дадена възможност, спряха американските пари за Агенцията за палестинците по линия на ООН, беше закрито палестинското представителство. Сега вече нещата не стоят по същия начин, коментира проф. Чуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

*** *** - ***.***

19

Анонимен

преди 2 години

*** *** - ***.***

18

Анонимен

преди 2 години

*** *** - ***.***

fallback