Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

В Израел имаше много силна пропаганда, много разяснения относно ваксините срещу коронавирус и тъй като изкарахме много тежка година видяхме, че това е единственият начини да се върнем към нормалното. Доверихме се на учените и лекарите и вече се връщаме към нормалния начин на живот. Това заяви Рина Бакалова, Български културен център в Израел, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Тук вече всичко работи, всичко е отворено, резултатите са много добри. Частично останаха мерки - все още по магазини и молове се влиза с маска. На неваксинираните им се позволява да сядат отвън в ресторантите, ваксинираните могат и вътре. Всички деца са на училище, масово се ваксинират бременните жени. Имаше няколко смъртни случаи на бременни жени, родиха се и бебета, които никога няма да видя майките си", разказа Бакалова.

Тя обясни, че в Израел е внесена основно една ваксина - тази на "Пфайзер", с която е ваксинирано населението, и много малко количества от "Модерна". "Въобще нямаше дебат да избираме ваксина. Лекарите и политиците взеха решение, че това е най-добрата ваксина за населението", допълни тя.

Oще по темата

По думите й от май-юни държавата ще спира помощите за бизнеса и тогава ще се види реалното съсотяние на икономиката.

 „Всеки ваксиниран получава зелен паспорт за срок от 6 месеца. През това време ще се направи проверка дали срокът на паспорта може да бъде продължен, или ще се наложи трета ваксина“, обясни гостът.

Бакалова, коментира и последните парламентарни избори в страната, като заяви, че все още резултатите не са ясни и не може да се каже по какъв път ще поеме управлението на страната, тъй като и двата блока към момента не могат да направят 61 места в парламента.

"Но важното е да не се мине към следващи избори, тъй като ще влезем в Рекордите на Гинес за най-много избори за най-кратко време“, допълни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Има две партии, които могат да наклонят везните. Едната е дясна и бе обявила по-рано, че няма да влезе в коалиция с Нетаняху, но може да преломени мнението си, ако влезе в парламента. Има и още една чисто нова партия, която е мюсюлманска и не се знае накъде ще отиде“, заяви Бакалова.

"Никога не се е случвали да има такова разнообразие от партии и сега всичко е в ръцете на големите партии – дали ще отидат в крайно дясно или ляво или ще постигнат компромис....Населението е разделно на две по отношение на изборите. Едната част са доволни от управлението на Бенямин Нетаняху заради начина, по който се справи с кризата и заради добрия международен имидж на Израел в момента. Но има и такива, които смятат, че е нормално след 13 години управление на Нетаняху да има промяна“, обясни Бакалова.  

Според нея бъдещето на страната оттук нататък ще върви само към по-добро и трябва да продължи мирния процес със съседите.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Тати

преди 3 години

Без ПРОПАГАНДИ МОЛЯ! КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА !НЕ ВСЕКИ ЧОНЕК ЧОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА, ПРИ НЕПРОУЧЕНИ ВАКСИНИ, КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ? ИЛИ АКО ДВЕ ДОЗИ НЕ СВЪРШАТ РАБОТА ЩЕ СЕ БОДЕМ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА, И ОТ ТОВА ЩЕ ИМАТ ПОЛЗА СОЙ - САМО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ! ОСВЕН ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА И ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ХОРАТА, КОИТО НЕМОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ , ТЕЗИ КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ТАКАВА И ВАКСИНИРАНИТЕ! ТОВА Е ДЕСПОТИЗЪМ!!!

43

Анонимен

преди 3 години

И при нас е така, само дето ваксини няма.

42

до 10

преди 3 години

напротив, думата е на място, ти си в грешка.

fallback