Снимка: БГНЕС

Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на Нагорни Карабах, където вече пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

На сайта на ведомството е публикувана официална позиция, в която се посочва, че наемниците са от Сирия и Либия. Целта на прехвърлянето им е пряко участие в бойните действия в Нагорни Карабах.
 
"Дълбоко сме загрижени от тези процеси, които водят не само до още по-голяма ескалация в зоната на конфликта, но и създават дългосрочна заплаха за всички страни в региона", пише още в позицията.
Още по темата
 
За първи път Москва потвърждава появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян пък обвини Турция в пряка намеса в конфликта. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи тези твърдения за провокация.
 
Междувременно Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Обстановката в Нагорни Карабах - анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

 
Въоръжените сблъсъци между Армения и Азербайджан са най-тежките от 2016 г. насам. Двете страни са в спор още от 90-те години на минилия век.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase