Снимка: БГНЕС
fallback

В Бейрут стана най-големият взрив с конвенционални експлозиви, светът не познава такова нещо. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

135 са жертвите на взривовете в ливанската столица Бейрут. Над 4000 са ранените, не е много ясно колко са изчезнали, близо 300 000 са без дом. Това е престъпление от невероятен ранг, оцени Чуков.

„Ливанските власти обявиха извънредно положение и не се прави съдебно, а забележете, административно разследване от премиер-министъра. Тоест политическите власти ще решат кой е виновен и кой не“, каза експертът.

Oще по темата

Според него най-вероятно случилото се се дължи на престъпна безотговорност, а историята започва през 2014 г. с един молдовски кораб, допълни проф. Чуков.

Става дума за плавателния съд "Росус", чийто съхраняван в Бейрут амониев нитрат е бил конфискуван. Товарът на кораба и самият плавателен съд са били задържани в Бейрут поради търговски претенции към собственика на "Росус", а екипажът напуснал кораба.

Арабистът е категоричен, че се задава хуманитарна криза за страната. Всичко това, което внася Ливан, е унищожено.

 „Може ли да сложите хранителните запаси на една държава до складове с лесно запалимо вещество“, попита риторично арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

До 21Носът на единия се врязва в другияПри грешна маневра, както казваш.След това глупакът-капитан дава заден ход.Получават се искри, които запалват балите с памук, натоварени на палубата.Оттам огънят стига до експлозивите.Екипажът напуска кораба, а течениетого връща към кеяСлед това избухва.Факт.Абсолютни каръци!

20

Дядя Слон

преди 3 години

Арабски непукизъм и пренебрежение към каквито и да е правила за безопастност драги коспиратолози.Истината вече я казаха преди година арабите арестували кораб със селитра за дългове.Преместили селитрата в склад не предназначен за такава цел.После във същия склад прибрали празнични фоерверки.За капак заварчици взели да ремонтират покрива на склада и запалили увеселителните фоерверки те пък селитрата и бум...голямо бум.Охрана на труда................такова нещо там не са и чували.

19

Уточнение

преди 3 години

към к.8 Взривът е станал през 1921 г. в немския град Опау. Взривени са около 4500 т. амониева селитра. От града не е останало нищо.

fallback